FWBA, partner van de bewuste werkgever

Home » Blog » FWBA, partner van de bewuste werkgever
08 aug 2018
Financial Well-Being

FWBA, partner van de bewuste werkgever

Het Financieel Huis, de Financial Well-Being Academy is de Financial Well-Being partner bij uitstek van de bewuste werkgever. Na jaren actief te zijn in het veld, zijn we getuige van veel financiële uitdagingen bij de Belgische gezinnen. We zien dit, tevens maatschappelijk probleem, opduiken in alle lagen van de bevolking, en al te vaak ook bij personen met een goed inkomen. De werkende armen worden ze vaak genoemd. Er is ondertussen ook voldoende wetenschappelijk bewijs dat onze bevindingen onderschrijft.

Financiële problemen en kopzorgen leiden tot financiële stress en dat brengt enorme schade toe aan alle mensen die ermee geconfronteerd worden. De directe omgeving, maar ook de werkgever wordt getroffen. De invloed op het gevoel van welbehagen, deelname aan de maatschappij en het algemeen geluksgevoel is dramatisch hoog.

Door onze nauwe verbondenheid met de financiële sector en het netwerk van makelaars en agenten die aangesloten zijn aan Het Financieel Huis verkrijgen we ook informatie die deze bevindingen ondersteunen. Financiële adviseurs zijn vaak een klankbord voor hun klanten maar dan is het veelal te laat om een oplossing te bieden. Onze eigen Financial Well-Being & Budgetcoaches beamen deze bevindingen.

De oorzaak van slechte financiële beslissingen is iets waar op gewerkt moet worden maar staat niet in de functieomschrijving van een “financieel adviseur”, dat is werk voor Financial Well-Being coaches, loopbaanbegeleiders en (bedrijfs)psychologen of budgetbegeleiders. Jammer genoeg is er nog onvoldoende bewustzijn. De mentale gevolgen manifesteren zich onder de vorm van lichamelijke aandoeningen en klachten. Mensen gaan zich vaker sociaal uitsluiten of worden uitgesloten. Vaak gaat dit hand in hand met een hogere uitgaven dan inkomsten en schulden tot gevolg, die op hun beurt de financiële stress weer verhogen.

Daarom geloven wij dat Financial Well-Being trajecten, aangevuld met een doorgedreven w(h)ealth traject een van de basispilaren is in een Well-Being of wellnessprogramma dat een totaalvisie omarmt. Aanvullende trainingen, workshops, opleiding en begeleiding zorgen voor een snellere acceptatie en hoger rendement.

Wij hanteren twee verschillende definities voor Financial Well-Being of Wellness. Het verschil zit hem in het standpunt van waaruit men het maatschappelijk probleem bekijkt, als werkgever of als werknemer.

  • Voor werkgevers is financial wellness een programma of een combinatie van modules, samengesteld tot een traject, om het financieel gedrag en handelingen van werknemers te verbeteren. Het gevolg is stijging van positieve effecten op het bedrijf.
  • Voor werknemers is financial wellness een holistisch gegeven dat gedefinieerd wordt door gezondheid (health) en niet door rijkdom of vermogen (wealth). Het is belangrijk om dit aan te stippen en te onthouden dat het doel van financial wellness programma’s is om de algehele financiële gezondheid van de werknemer te verbeteren..

Op de website van Het Financieel Huis bieden we binnenkort een gratis Financiel Well-Being test aan. Deze basistest geeft direct de mate van Well-Being aan en zal de eerste aanzet zijn tot verandering ten goede.

Neem contact op met het hoofdkantoor van Het Financieel Huis voor een afspraak met de (HR-) verantwoordelijke binnen uw bedrijf of organisatie of voor meer vrijblijvende informatie over hoe wij samen uw werknemers nog gezonder gaan maken.

Gepost door: stijn