Hoe bereid je je als zelfstandige voor op je pensioen?

Home » Blog » Hoe bereid je je als zelfstandige voor op je pensioen?
06 nov 2023
Zelfstandigen en KMO - Pensioen

Hoe bereid je je als zelfstandige voor op je pensioen?

Als zelfstandige ben je gewend om je eigen koers te bepalen en voor je eigen inkomen te zorgen. Maar terwijl je druk bezig bent met het opbouwen van je bedrijf, kan het pensioenplanning vaak op de achtergrond raken. Toch is het essentieel om hier tijdig over na te denken. Want als zelfstandige ben je niet automatisch verzekerd van een comfortabel pensioen. In deze blogpost bespreken we hoe je je als zelfstandige kunt voorbereiden op een zorgeloos pensioen.

1. Begin met inzicht te krijgen in je huidige situatie

De eerste stap in je pensioenplanning is het verkrijgen van inzicht in je huidige financiële situatie. Als zelfstandige ontvang je geen automatisch pensioen via een werkgever, dus je moet zelf uitzoeken hoeveel je op dit moment bijdraagt aan je pensioen. Kijk naar je inkomsten, uitgaven, en eventuele bestaande pensioenvoorzieningen. Dit geeft je een basis waarop je verder kunt bouwen.

2. Ken de wettelijke pensioenrechten voor zelfstandigen

In België, bijvoorbeeld, bouw je als zelfstandige via het sociaal statuut een wettelijk pensioen op, maar dit is doorgaans lager dan het pensioen van een loontrekkende. Informeer je over de wettelijke pensioenrechten in jouw land en hoe deze verschillen van die van werknemers in loondienst. Dit geeft je een realistisch beeld van wat je kunt verwachten als basispensioen en hoeveel je extra zult moeten sparen.

3. Overweeg aanvullende pensioenplannen

Omdat het wettelijke pensioen voor zelfstandigen vaak niet voldoende is om van te leven, is het aan te raden om te kijken naar aanvullende pensioenplannen. Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Individuele Pensioentoezegging (IPT) zijn opties in België die niet alleen een aanvullend pensioen opbouwen, maar ook fiscale voordelen bieden. Door hier vroeg mee te beginnen, kun je aanzienlijk profiteren van het rente-op-rente-effect.

4. Spaar en beleg verstandig

Naast het opbouwen van een pensioen via formele pensioenplannen, is het verstandig om te sparen en te beleggen. Zet maandelijks een deel van je inkomen opzij in een spaarrekening of beleg in fondsen en aandelen. Beleggen kan een hoger rendement opleveren dan sparen, maar brengt ook risico's met zich mee. Spreid je beleggingen om risico's te minimaliseren en laat je eventueel adviseren door een financieel expert.

5. Investeer in je bedrijf en andere activa

Als zelfstandige kun je ook investeren in je eigen bedrijf als onderdeel van je pensioenstrategie. Een gezond, groeiend bedrijf kan een waardevolle activa zijn die je in de toekomst kunt verkopen. Overweeg ook andere vormen van vastgoed als investering. Het bezitten van een pand kan niet alleen een stabiel inkomen opleveren door huur, maar ook in waarde stijgen over de tijd.

6. Denk aan je sociale zekerheidsdekking en je hospitalisatieverzekering

Zelfstandigen hebben niet altijd dezelfde sociale zekerheidsdekking als werknemers. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede ziekteverzekering en eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Zonder deze verzekeringen kan een langdurige ziekte of ongeval niet alleen je huidige inkomen, maar ook je pensioenplannen ernstig in gevaar brengen.

7. Plan voor een flexibele pensioenleeftijd

Als zelfstandige heb je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je met pensioen gaat. Dit kan zowel een voordeel als een uitdaging zijn. Plan je pensioenleeftijd flexibel, rekening houdend met je financiële situatie, gezondheid en je persoonlijke wensen. Door flexibel te zijn, kun je langer blijven werken als je dat wilt, of eerder stoppen als je voldoende middelen hebt opgebouwd.

8. Herzie regelmatig je pensioenplan

Het leven is onvoorspelbaar, en je financiële situatie kan in de loop der jaren veranderen. Daarom is het belangrijk om je pensioenplan regelmatig te herzien. Veranderingen in je inkomen, kosten van levensonderhoud, of veranderingen in pensioenwetgeving kunnen allemaal invloed hebben op je pensioenstrategie. Door je plan elke paar jaar te evalueren, zorg je ervoor dat je op koers blijft voor een comfortabel pensioen.

Voorbereiden op je pensioen als zelfstandige vergt planning, discipline en de juiste keuzes maken op het juiste moment. Door tijdig te beginnen en gebruik te maken van de beschikbare tools en mogelijkheden, kun je ervoor zorgen dat je later van een zorgeloos pensioen kunt genieten. Maak een afspraak met ons voor meer informatie.

Gepost door: admin