Hoe kan ik een financieel- en vastgoedadviseur controleren?

Home » Blog » Hoe kan ik een financieel- en vastgoedadviseur controleren?
25 feb 2017
Particulieren - Investeren

Hoe kan ik een financieel- en vastgoedadviseur controleren?

Heeft u twijfels over een aanbieder van financiële diensten of over een aanbieder van investeringsprojecten? U wil nagaan of een natuurlijk persoon of onderneming financiële diensten of producten mag aanbieden?

Op de website van het FSMA kan u iedere financiële adviseur die erkend is door deze controle-organisatie opzoeken en controleren. Via volgende link kan u nagaan of deze persoon of bedrijf erkend is om u bij te staan, te adviseren en voor u mag bemiddelen bij financiële instellingen. Hier vind je welke personen en ondernemingen een erkenning, vergunning of toestemming hebben om in België financiële producten of diensten aan te bieden. 

Als personen of ondernemingen financiële diensten aanbieden zonder over de daarvoor vereiste erkenning, vergunning of toestemming te beschikken, waarschuwt het FSMA het publiek via een persbericht en wordt het gerecht op de hoogte gebracht.

Maar ook het BIV, Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars doet bijzondere controles om de consument en de aangesloten leden te beschermen tegen de praktijken van schijnmakelaars die operen zonder erkenning of licentie in België. 

  

Heeft u twijfels?

Doe de controle, want u kan niet zeker genoeg zijn als het gaat over het veilig beleggen en investeren van uw centen. Maar ook de bescherming en de planning van uw vermogen mogen enkel uitgewerkt worden door erkende tussenpersonen en bemiddelaars.

  


Verzekeringstussenpersonen: Controleer uw verzekeringsmakelaar, niet-verbonden subagent of verbonden agent.

Herverzekeringstussenpersonen: Controleer hier uw herverzekeraar (particulieren komen hier veelal niet me in contact)

Tussenpersonen in Bank- en beleggingsdiensten: Controleer hier uw tussenpersoon.

Tussenpersonen in Consumentenkredieten: Controleer hier uw kredietmakelaar (persoonlijke leningen / consumentenkredieten)

Tussenpersonen in Hypothecaire kredieten: Controleer hier uw kredietmakelaar (hypothecaire leningen / woonleningen)

Onafhankelijk Financieel Planner: Controleer hier uw planner 

Wisselkantoren: Controleer hier uw dienstverlener

Vastgoedmakelaar / Investeringsvastgoedexpert / Buyers' Agent (aankoopmakelaar): Controleer hier uw dienstverlener bij het BIV

Gepost door: stijn