Hoe leer je sparen?

Home » Blog » Hoe leer je sparen?
27 jul 2020
Particulieren - Advies

Hoe leer je sparen?

Weten waar je moet beginnen als je geld wilt sparen kan ontmoedigend werken, maar dat hoeft niet. Met een paar kleine veranderingen in de manier waarop je je geld beheert, kun je een duidelijke weg uitstippelen om te komen waar je financieel wil zijn.

Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Open een spaarrekening

Spaarrekeningen kunnen een slimme manier zijn om je geld te bewaren en te laten groeien. Naast het wegnemen van de verleiding om het geld dat nog op je zichtrekening staat uit te geven, stellen spaarrekeningen je in staat om gaandeweg rente te verdienen op je geld.

 

2. Spaardoelstellingen creëren

Of het nu gaat om een aankoop, een evenement of gemoedsrust, het hebben van een specifiek doel om naartoe te sparen kan je helpen om gefocust te blijven. Beslis hoeveel geld je wil sparen en hoe snel je dat nodig hebt, en werk dan een realistisch plan uit over hoe je dit kunt bereiken.

Je kunt proberen je spaardoelen op te schrijven en ze ergens te hangen waar ze zichtbaar zijn, zoals op de koelkast, of eventueel ook een notitie maken in je telefoon. Dit kan helpen om jouw doelen op de voorgrond te houden.

 

3. Betaal eerst jezelf

Het prioriteren van je spaargeld is belangrijk om op koers te blijven. Als je salaris is uitbetaald, probeer dan eerst geld te storten op je spaarrekening. Als je elke maand hetzelfde bedrag spaart, kun je een doorlopende opdracht instellen zodat je niet vergeet je geld over te schrijven.

 

4. Bespaar terwijl je via apps spendeert

Wanneer je iets koopt, rond je het bedrag dat je hebt uitgegeven af op de dichtstbijzijnde euro en voeg je die extra paar centen toe aan je spaarpot. Het is een makkelijke manier om je spaargeld te laten groeien, terwijl het weinig invloed heeft op je dagelijkse uitgaven. 

Er zijn apps die je kunt gebruiken om dit automatisch voor je te doen, zodat je niet eens merkt dat het geld wordt overgeheveld.

 

5. Blijf sparen

Deskundigen raden je aan om ongeveer drie maanden van je salaris bijeen te sparen om je te beschermen als er iets onverwachts gebeurt. Maar als je dit eenmaal hebt gespaard, hoef je niet meer te stoppen. Je zou ook kunnen overwegen om je spaargeld te verplaatsen naar een termijnrekening om je geld veilig en toch beschikbaar te hebben tegen een iets betere rente. 

 

Als je graag wil weten hoeveel je kunt sparen, neem dan de stap om een budget op te stellen. Je kunt dan zien waaraan je geld op dit moment wordt besteed en waar je wijzigingen kunt aanbrengen, zodat je meer kunt besparen. Je kunt natuurlijk ook een financial well-being coach onder de arm nemen om je hierbij te helpen. Enkele van onze coaches zijn zelfs speciaal opgeleid als budgetcoach. Klik hier om contact op te nemen met de coaches van de Financial Well-Being Academy. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers via deze link. We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen. 

Gepost door: janvandiest