Hoe maak je de juiste financiële beslissingen?

Home » Blog » Hoe maak je de juiste financiële beslissingen?
24 jul 2020
Particulieren - Advies

Hoe maak je de juiste financiële beslissingen?

Je neemt iedere dag financiële beslissingen. De ene is al wat groter dan de andere. Maar als je in de winkel staat en je beslist om een bepaald product te kopen of niet, op dat moment neem je een financiële beslissing. Als je financieel welzijn wil ervaren of ervaart, dan heb je de mogelijkheid om keuzes te maken. Keuzes die je zelf hebt genomen, overwogen op basis van correcte en actuele informatie. Je handelingen en beslissingen sturen het resultaat van de uitkomst.

Je neemt waarschijnlijk elke dag minstens één financiële beslissing, zoals het kopen van een koffie in plaats van er thuis een te maken. Of je tankt je auto bij het dichtstbijzijnde in plaats van het goedkoopste tankstation. Beide hebben een impact op jouw financiën. Dan zijn er nog de grotere beslissingen: moet je die auto (die je net hebt getankt) inruilen voor een nieuwe? Moet je dit jaar op vakantie naar het buitenland? Moet je meer in je pensioen stoppen?

We hebben allemaal verschillende niveaus van besteedbaar inkomen, verschillende doelen en verschillende houdingen ten aanzien van bestedingen. Dus hoewel het moeilijk is om te bepalen wat een goede financiële beslissing is, is het een verstandig uitgangspunt om stappen te nemen om beslissingen te vermijden waar je later spijt van krijgt:

 

1. Wees vooral realistisch

Stel jezelf haalbare doelen en geef jezelf wat ruimte. Als je bijvoorbeeld hebt besloten om maandelijks te sparen, stel dan je doel binnen een bereik, zoals € 100 - 300.  Als je een bepaald doel nastreeft, zoals € 200, maar je kunt je een maand maar € 100 veroorloven, dan zou je geneigd kunnen zijn om de besparing van die maand helemaal over te slaan. Onthoud, elke maand iets sparen is beter dan niets sparen.

 

2. Breng je doelen tot leven

Het stellen van tastbare doelen en het voor ogen houden van je financiële doelen kan een grote motivator zijn. Spaarrekening' is niet de meest inspirerende naam. Waarvoor dient het eigenlijk? Waarom spaart je überhaupt? Als het voor een vakantie naar Japan is, probeer dan je spaarrekening te labelen als 'VAKANTIE JAPAN'. Als het je doel is om je schulden te vereffenen, zet je mijlpalen waar je de vooruitgang die je hebt geboekt kunt vieren.

 

3. Beslis wanneer, waar en hoe

Door precies te bepalen wanneer, waar en hoe je bepaalde beslissingen neemt, kun je de verleiding verminderen om af te wijken van het plan.  Als je bijvoorbeeld hebt besloten om elke maand geld op een spaarrekening te zetten, doe je dat dan op dezelfde dag dat je betaald wordt of op de eerste dag van elke maand? Doe je dat thuis, op het werk, of in de trein naar het werk? Maak je daarbij gebruik van je telefoon of je laptop? Je kunt hetzelfde toepassen bij het aflossen van schulden: beslis precies hoe je elke maand wil aflossen en stel jezelf regels op over wanneer, waar en hoe je het gaat doen.

 

4. Automatiseer je beslissingen

Het nemen van de beslissing om een doorlopende opdracht op te zetten voorkomt dat je elke maand opnieuw een beslissing moet nemen. Stel het zo in dat je spaargelden of schuldaflossingen automatisch in mindering worden gebracht op je inkomen. Dit kan je helpen om erachter te komen hoeveel je elke maand 'vrij' kunt besteden, veilig in de wetenschap dat je al een bijdrage hebt geleverd aan je doel. Dit kan je niet alleen helpen om je doel sneller te bereiken, het kan ook je schuldgevoelens wegnemen voor de uitgaven aan dingen die je leuk vindt.

 

5. Stel je de alternatieven voor

Een veel voorkomende bron van spijt kan zijn dat je je na een gebeurtenis realiseert dat je iets anders had kunnen doen. Als je serieus bent over het bereiken van je doelen, denk dan na over specifieke manieren waarop dingen fout kunnen gaan en hoe je ze kunt vermijden. Als je bijvoorbeeld spaart voor een vakantie, zeg dan van tevoren tegen jezelf: “Als ik in de verleiding kom om een nieuw jasje te kopen dat ik niet echt nodig heb, zal ik mezelf eraan herinneren dat ik het geld voor mijn vakantie zal sparen en stoppen met rondkijken”.

 

6. Waarschuwingen instellen

Bewust zijn van je uitgaven is de eerste stap om het te controleren en uitgavenwaarschuwingen zijn een geweldige manier om het overzicht te behouden. Sommige apps stellen een limiet voor je uitgaven op verschillende gebieden en sturen je dan een melding als je je limiet nadert of hebt overschreden.  Vergeet niet dat iedereen een beetje meer uitgeeft dan hij of zij soms bedoelt, en dat is oké. Maar stappen nemen om een regelmatig gevoel van spijt te vermijden is een goede manier om betere beslissingen te nemen.

 

Pas bovenstaande methode toe in je eigen leven en als je een levenspartner hebt dan kun je die daar ook in betrekken. We hebben er allemaal problemen mee om onze doelen op de juiste manier voor ogen te houden en er met de nodige discipline naartoe te werken. Het onder controle houden van je uitgaven wordt ineens een stukje makkelijker als je je bewust bent van de gevolgen en als je daarbij gebruik kunt maken van ondersteunende apps. 

Je kunt natuurlijk ook een financial well-being coach onder de arm nemen om je hierbij te helpen, alleen of samen met je partner. Enkele van onze coaches zijn zelfs speciaal opgeleid als budgetcoach. Klik hier om contact op te nemen met de coaches van de Financial Well-Being Academy. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers via deze link. We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen. 

Gepost door: stijn