Hoe stel je een huishoudbudget op?

Home » Blog » Hoe stel je een huishoudbudget op?
16 dec 2020
Financial Well-Being

Hoe stel je een huishoudbudget op?

We zullen beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen: budgetteren gaat niet per se over besparen en minder uitgeven. Het gaat vooral om het beperken of elimineren van overbodige uitgaven, zodat je meer geld overhoudt voor zaken die jij belangrijk vindt. Daarbij is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen consumeren en sparen.

Weet jij waarop je eventueel zou kunnen besparen? In deze bijzondere tijden met allerlei beperkingen vanwege Covid-19 raden wij iedereen aan om een dergelijke oefening te maken. Stel je huishoudbudget op en breng het naar een structuur en een niveau dat nodig is om actie te ondernemen.

 

Een overzicht van al je inkomsten en uitgaven

Om te weten hoeveel je maandelijks kunt uitgeven en hoeveel je werkelijk uitgeeft, is het noodzakelijk om eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. Een huishoudboekje, in welke vorm dan ook, geeft controle over je budget. De manier waarop je je financiën bijhoudt is niet belangrijk:

  • Je kunt dit doen via apps die je zowel op je PC, laptop, tablet, phablet of smartphone kunt gebruiken.
  • De tweede optie is om Excel of een ander spreadsheetprogramma te gebruiken waarin je alles zelf invult of dit doet vanuit je bankapplicatie. Meer en meer mensen plaatsen de spreadsheet vervolgens in ‘de cloud’ zodat alle betrokken gezinsleden er steeds aan kunnen.
  • De derde optie is om het ‘old-school’ te doen met pen en papier of evt. in een kasboek.

De manier van budgetteren die het beste bij jou past is afhankelijk van je stijl en hoe je het liefst met je geld omgaat. Kijk in de eerste plaats naar de budgettoepassing van je eigen bank, want die zal vaak het makkelijkst te gebruiken zijn in combinatie met je banktransacties. Als je een algemene app overweegt dan worden de volgende als de beste beschouwd: Money Lover, Spendee, Mint en Handwallet (NL-versie!). Daarnaast heb je nog vele andere apps zoals ‘You Need A Budget’ waarin je gestimuleerd wordt om je budget voortdurend bij te houden. ‘Goodbudget’ werkt zelfs met virtuele enveloppen waarbij je het beschikbare budget aan het begin van elke maand verdeeld over verschillende categorieën. PocketGuard bouwt een budget op basis van je bestedingsgewoonten en het geld dat je overhoudt kun je ‘in je zak steken’.

Een goede groepering van je uitgaven zal je ogen openen voor hoeveel je uitgeeft aan bepaalde zaken. Meer uitleg hierover krijg je in onze volgende blog post: ‘Hoe groepeer je je inkomsten en uitgaven?.

 

“Het kost tijd en moeite om een huishoudbudget op te stellen en discipline om het bij te houden, maar als je daar de financiële vruchten van plukt dan besef je dat het dat meer dan waard is!”

Neem een Budgetcoach onder de arm om samen je budget op te stellen en te evalueren. Onze coaches zijn daar speciaal voor opgeleid. Wil je graag eens praten met een expert op het gebied van budgetteren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Budgetcoaches, het opleidingscentrum van Het Financieel Huis voor mensen die willen bouwen aan hun vaardigheden om beter met hun geld om te gaan.

Wil je liever ineens gaan werken aan je financieel zelfvertrouwen en je financieel welzijn? Neem dan contact op met de Financial Well-Being Academy. Zo zal je je spaardoelen sneller behalen en je dromen en projecten kunnen realiseren.

Gepost door: janvandiest