Hoogsensitief en ondernemer: een (mis)match?

Home » Blog » Hoogsensitief en ondernemer: een (mis)match?
02 feb 2017
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Hoogsensitief en ondernemer: een (mis)match?

Een carrière als ondernemer biedt veel voordelen als je hoogsensitief bent. Twijfel je of ben je bang om de stap te zetten? Ik toon je hoe je groeit in ondernemerschap.

Ben jij (on)bewust hoogsensitief?

15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief (HSP), maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Vaak ontdekken ze pas na jaren en enkele crisissen dat ze hoogsensitief zijn. Dat besef is cruciaal. Pas als je weet dat je hoogsensitief bent, kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Je krijgt a.h.w. je eigen gebruiksaanwijzing. Ontdek of je hoogsensitief bent in Hoogsensitief? Ken je gebruiksaanwijzing!

Ondernemer worden: iets voor jou?

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vaak kan je ook moeilijk om met het gevoel dat het ‘niet klopt’. En dus ben je kwetsbaar voor een burn-out of bore-out. 

Vermijd je dus best een carrière als ondernemer?

Integendeel. Als ondernemer deel je zelf je tijd in, werk je waar en wanneer je wil, geef je zelf zin aan je werk en word je niet gecontroleerd door een baas. Stuk voor stuk zaken die een HSP’er gelukkig maken. Anderzijds is het natuurlijk een grote stap. Ondernemer worden trekt je aan, maar maakt je misschien ook bang. Er spoken dan allerlei vragen door je hoofd:

Zal ik het wel kunnen? Wat zal ik aanbieden?

Zit er wel iemand op mij te wachten?

Zal ik ervan kunnen leven?

Hoe ga ik om met de onzekerheid?

Freelancer of ondernemer

Het kan helpen om in stapjes te werken. Eerst als freelancer, dan als ondernemer. Dit is het verschil:

Een freelancer werkt als zelfstandige voor één of meer bedrijven. Hij/zij gaat ‘solliciteren’ voor een freelancecontract. De voordelen: je hebt collega’s, je moet niet verkopen en je kan de methodes van het bedrijf gebruiken. Je bent dus a.h.w. een zelfstandige werknemer.

Een ondernemer gaat een stapje verder. Hij/zij ontwikkelt zelf een aanbod en gaat dat verkopen aan zoveel mogelijk klanten. Ondernemers zijn zichtbaar en werken – zeker in het begin – vaak zonder collega’s. Het voordeel: je bent nog vrijer om je eigen ding te doen, je kan jezelf verder ontwikkelen als ondernemer en op termijn mogelijk meer verdienen.

Groei in je ondernemerschap

Wil je ondernemer worden? Bereid je dan goed voor, besef dat ondernemerschap een vak is en gun jezelf de tijd om te groeien in je nieuwe rol. Door te starten als freelancer, bijvoorbeeld. Ik heb die weg ook afgelegd en geloof dat jij ook geld kan verdienen met je passie. Daarom ontwikkelde ik een programma op maat van (bijna-)ondernemers.

Gepost door: stijn