Investeren in duurzame fondsen: een gewetensvolle benadering van beleggen

Home » Blog » Investeren in duurzame fondsen: een gewetensvolle benadering van beleggen
28 jul 2023
Particulieren - Beleggen

Investeren in duurzame fondsen: een gewetensvolle benadering van beleggen

In een wereld waar duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, biedt beleggen in duurzame fondsen een unieke kans om financiële groei te combineren met ethische waarden. Duurzame fondsen richten zich op investeringen die positieve milieueffecten of maatschappelijke voordelen hebben. Dit artikel bespreekt de verschillende soorten duurzame beleggingen, hun voordelen, en hoe je kunt beginnen met het opbouwen van een beleggingsportefeuille die niet alleen financieel, maar ook ethisch renderend is.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen, ook bekend als verantwoord of ESG-beleggen (Environmental, Social, and Governance), richt zich op het investeren in bedrijven en fondsen die rekening houden met milieuvriendelijke, sociale en bestuurlijke criteria. Dit type beleggen wint aan populariteit omdat beleggers zich steeds meer bewust worden van de impact van hun investeringen op de wereld. Door te investeren in duurzame fondsen, kun je niet alleen financieel rendement behalen, maar ook bijdragen aan een betere wereld.

 

Voordelen van duurzame fondsen

Een van de belangrijkste voordelen van investeren in duurzame fondsen is dat ze vaak minder risico met zich meebrengen. Bedrijven die hoge ESG-normen hanteren, zijn vaak beter voorbereid op regelgeving, schandalen en andere risico's die verband houden met slechte bedrijfspraktijken. Dit maakt ze potentieel stabieler en minder vatbaar voor schommelingen. Bovendien tonen studies aan dat bedrijven met sterke ESG-profielen vaak beter presteren op de lange termijn.

 

Soorten duurzame beleggingen

 

Bij het kiezen van duurzame fondsen is het belangrijk om te letten op de ESG-criteria die worden gehanteerd. Niet alle fondsen hebben dezelfde standaarden, en het is essentieel om te begrijpen welke factoren worden meegewogen bij het selecteren van de onderliggende activa.

Hier zijn enkele soorten duurzame beleggingen:

  • Milieuvriendelijke fondsen: Deze fondsen investeren in bedrijven die zich richten op milieubescherming, zoals hernieuwbare energie, afvalbeheer en waterbehoud. Voorbeelden zijn fondsen die zich richten op zonne- en windenergiebedrijven.
  • Sociale Impactfondsen: Deze fondsen richten zich op bedrijven die bijdragen aan sociale rechtvaardigheid, zoals eerlijke arbeidspraktijken, onderwijs en gezondheidszorg. Een voorbeeld is een fonds dat investeert in bedrijven die toegang tot gezondheidszorg in ontwikkelingslanden verbeteren.
  • Bestuurlijke fondsen: Deze fondsen selecteren bedrijven op basis van hun governance-praktijken, zoals transparantie, ethische bedrijfsvoering en eerlijke beloningsstructuren. Fondsen die investeren in bedrijven met een goede gendergelijkheid op bestuursniveau vallen in deze categorie.

 

Voorbeelden van duurzame fondsen

Er zijn tal van duurzame fondsen beschikbaar die inspelen op verschillende ESG-criteria.

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Triodos Impact Strategies N.V.: Dit fonds richt zich op een brede reeks duurzame sectoren, waaronder hernieuwbare energie en biologische landbouw. Triodos is bekend om zijn strenge ESG-criteria en transparante impactrapportage.
  • RobecoSAM Sustainable Water Fund: Dit fonds investeert in bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor waterbeheer en -conservering, een cruciaal thema in de strijd tegen klimaatverandering.
  • iShares MSCI Global Impact ETF: Dit ETF (Exchange-Traded Fund) richt zich op bedrijven die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals armoedebestrijding en schoon water.

 

Hoe begin je met duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen combineert de wens om financieel rendement te behalen met de ambitie om een positieve impact te hebben op de wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in milieubescherming, sociale gelijkheid, of goed bestuur, duurzaam beleggen biedt een manier om je investeringen af te stemmen op je ethische overtuigingen. Als je wilt beginnen met duurzaam beleggen, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen om een verantwoorde en rendabele beleggingsstrategie te ontwikkelen.

Hier zijn enkele stappen om te beginnen met duurzaam beleggen:

  1. Bepaal je waarden: Overweeg welke aspecten van duurzaamheid voor jou belangrijk zijn. Wil je investeren in milieubescherming, sociale gelijkheid, of goed bestuur?
  2. Onderzoek fondsen: Kijk naar de verschillende duurzame fondsen en hun ESG-criteria. Beoordeel hun financiële prestaties en impactrapportage om te zien welke het beste passen bij jouw waarden.
  3. Kies een beleggingsplatform: Selecteer een platform of broker die een breed scala aan duurzame fondsen aanbiedt. Zorg ervoor dat ze betrouwbare informatie en analyses over de fondsen verstrekken.
  4. Begin met kleine investeringen: Als je nieuw bent in beleggen, start dan met kleine bedragen. Dit geeft je de kans om te leren en ervaring op te doen zonder grote financiële risico's.
  5. Herzie en pas aan: Duurzaamheid is een dynamisch veld, en het is belangrijk om je portefeuille regelmatig te herzien en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en je persoonlijke waarden.

     

    Conclusie

    Door bewust te kiezen voor duurzame fondsen, kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst en genieten van het gevoel dat je bijdraagt aan positieve verandering. Duurzaam beleggen biedt niet alleen financieel rendement, maar ook de kans om een verschil te maken in de wereld. Het is een manier om je kapitaal te laten groeien terwijl je je ethische overtuigingen ondersteunt. Door goed geïnformeerd te blijven en zorgvuldig fondsen te selecteren, kun je een beleggingsstrategie ontwikkelen die zowel winstgevend als verantwoord is. Klik hier als je graag eens een afspraak wil maken.

    Gepost door: admin