Is het pand gelegen in overstomingsgevoelig gebied?

Home » Blog » Is het pand gelegen in overstomingsgevoelig gebied?
21 jul 2022
Algemeen

Is het pand gelegen in overstomingsgevoelig gebied?

Bij het kopen of huren van een pand is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van overstromingen. Dit geldt niet alleen voor panden die dicht bij de zee of rivieren liggen, maar ook voor panden die in de buurt van andere waterbronnen liggen. 

Het is daarom essentieel om te weten of het pand gelegen is in overstomingsgevoelig gebied.

In België is er een website waar je gemakkelijk kan opzoeken of een bepaald gebied al dan niet overstomingsgevoelig is. Op de website van de Vlaamse overheid kan je de kaart van overstromingsgevoelige gebieden raadplegen. Deze kaart wordt voortdurend bijgewerkt en geeft een indicatie van de gebieden die mogelijk kunnen overstromen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle gebieden op deze kaart zijn opgenomen. Er zijn nog andere factoren die een rol kunnen spelen bij de kans op overstroming.

Om een vollediger beeld te krijgen van de situatie, kan je ook een watertoets laten uitvoeren. Dit is een tool die gebruikt wordt om de effecten van een project op de waterhuishouding te evalueren. Het is niet verplicht om een watertoets uit te voeren, maar het kan wel een meer accurate weergave geven van de risico's op overstromingen.

Wanneer een pand gelegen is in een overstromingsgevoelig gebied, kan dit gevolgen hebben voor de premie van de woningverzekering. Verzekeringsmaatschappijen baseren hun premies op risico-inschattingen en als er een hoger risico op overstromingen is, zal de premie van de woningverzekering dus hoger zijn. Het is daarom belangrijk om dit aspect mee te nemen bij het vergelijken van verschillende verzekeraars.

Het is ook aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het inrichten van een pand dat in een overstomingsgevoelig gebied gelegen is. Zo kan je bijvoorbeeld waardevolle spullen verhogen of in speciale kasten bewaren, de kelderverdieping als bergruimte gebruiken in plaats van als woonruimte en zorgen voor voldoende verluchting om vochtproblemen te voorkomen.

Kortom, het is belangrijk om bij de aankoop of huur van een pand rekening te houden met de mogelijkheid van overstromingen en te informeren of het pand gelegen is in een overstomingsgevoelig gebied. Raadpleeg de kaart van overstromingsgevoelige gebieden en overweeg om een watertoets uit te voeren. Houd ook rekening met de impact van overstomingen op de premie van de woningverzekering en neem voorzorgsmaatregelen om eventuele schade te beperken.

Gepost door: admin