Is vastgoed een investering voor het leven?

Home » Blog » Is vastgoed een investering voor het leven?
02 mrt 2021
Algemeen

Is vastgoed een investering voor het leven?

Veel mensen houden vast aan hun onroerend goed en verkopen het vaak pas als het overgaat naar hun kinderen. Maar is dit wel altijd de beste optie? Vastgoed is immers een investering, en net als bij iedere investering of belegging kan de waarde stijgen of dalen en kan het een mooi rendement opleveren.

Het is belangrijk om te beseffen dat vastgoed niet altijd waardevast blijft. Als je bijvoorbeeld een oud pand hebt gekocht en het goed hebt onderhouden, kan het tussentijds toch niet meer up-to-date zijn volgens de huidige energienormen of niet meer voldoen aan de woonwensen van mensen. Om grote kosten te vermijden, zoals vervanging van elektriciteit, waterleidingen en dakwerken, kan het soms verstandig zijn om het vastgoed enkele jaren voor deze kosten zich aandienen te verkopen.

Een alternatief is het aankopen van nieuwbouw om te verhuren en een mooie meerwaarde te realiseren als je het pand of project ooit van de hand doet. De eerste tien jaar hoef je je dan geen zorgen te maken over het gebouw en is je investering veilig en verzekerd.

Als je ervoor kiest om bestaand vastgoed te kopen, is het belangrijk om te letten op de reden van verkoop en mogelijke problemen met het pand, de buurt of de huurders. De eigenaar zal zijn aankoopprijs en kosten willen recupereren, plus een winstmarge incalculeren, waardoor je al snel te veel kunt betalen voor een jong vastgoed.

Het aankopen van een bestaand vastgoed is alleen interessant als het zich bevindt op een uitstekende locatie binnen of aan de rand van een centrumstad. Je moet een goed inzicht hebben in de kostenstructuur van het gebouw en je afvragen of je zelf zin hebt om een mogelijke renovatie van het pand te coördineren.

Conclusie: vastgoed is niet per se een investering voor het leven. Het is belangrijk om de waarde van je vastgoed regelmatig te evalueren en na te denken over de mogelijke kosten die zich in de toekomst kunnen aandienen. Een investering in nieuwbouw kan een veilige optie zijn, terwijl bij de aankoop van bestaand vastgoed vooral de locatie en kostenstructuur belangrijk zijn.

Gepost door: admin