Koop ik een oudere woning (met verbouwing) of ga ik voor nieuwbouw?

Home » Blog » Koop ik een oudere woning (met verbouwing) of ga ik voor nieuwbouw?
24 feb 2022
Particulieren - Advies

Koop ik een oudere woning (met verbouwing) of ga ik voor nieuwbouw?

De keuze tussen het kopen van een oudere woning met verbouwing of nieuwbouw is een vraag die veel mensen zich stellen. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen in jouw specifieke situatie.

Als je volledige vrijheid wilt over het ontwerp van je woning, dan kun je het beste een stuk grond kopen en een architect inschakelen om een volledig nieuw huis te bouwen. Helaas is dit financieel niet haalbaar voor de meeste mensen. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo is. Bijvoorbeeld omdat er steeds minder grote stukken grond beschikbaar zijn en omdat de tijd tussen de aankoop van de grond en de oplevering van het huis lang kan zijn. Bovendien zijn de kosten van een nieuw huis over het algemeen hoger dan die van een "sleutel-op-de-deur" oplossing waarbij je een huis koopt van een projectontwikkelaar. Bij deze laatste optie is er vaak nog wel ruimte om de afwerking naar eigen smaak te kiezen, maar de grote lijnen liggen vast.

Als je ervoor kiest om een bestaande woning te kopen en deze aan te passen aan jouw wensen en moderne normen, zoals een energieprestatiecoëfficiënt van minder dan 100 tegen 2050, dan moet je er rekening mee houden dat oudere woningen vaak in mooie, gevestigde buurten liggen en een grote tuin hebben die veel privacy biedt. Ieder huis heeft zijn eigen karakteristieken, zowel positieve als negatieve. Het is belangrijk om de juiste invulling te geven en ervoor te zorgen dat het huis bij jouw persoonlijke wensen en behoeften past. Over het algemeen zijn oudere woningen gelegen in meer gevestigde buurten, bieden ze meer sfeer en hebben ze lagere onroerende voorheffingen. Mensen die een oudere woning kopen, moeten echter bereid zijn om onderhoud te plegen en reparaties uit te voeren. Nieuwere woningen hebben vaak modernere architectuur en systemen, zijn gemakkelijker te onderhouden en zijn meestal een stuk energiezuiniger. Mensen die een nieuwe woning kopen, willen zich vaak aanvankelijk geen zorgen maken over onderhoud en reparaties.

 

Gepost door: admin