Loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen? Een super idee!

Home » Blog » Loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen? Een super idee!
16 dec 2019
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen? Een super idee!

Als jij zelfstandige bent, dan koos je waarschijnlijk zeer bewust voor jouw dienst of product. Bewust kiezen voor een leven als ondernemer kan meerdere redenen hebben, die heel persoonlijk zijn. Misschien ben je ergens door gepassioneerd, misschien wil je een mooi inkomen verwerven, misschien koos je voor een leuke work/life balance, …  Vul gerust aan hoe dat voor jou is. Bekijk dan eens vanop afstand of dit nog klopt voor jou. Voel je nog steeds de passie voor wat je doet, zonder dat je ergens aan twijfelt? Verdien je goed je boterham?  Ervaar je vrijheid qua werkuren? Zo nee, what went wrong?

Welke gedachten, oordelen, overtuigingen namen de bovenhand? Hoe is het gesteld met je eigenwaarde? Wie zie je als je in de spiegel kijkt? Hoe gaat het met je zelfvertrouwen?

Als je dit leest en je denkt “doeme”, ik ben ergens op een ander spoor beland en dat voelt niet helemaal ok, dan kan loopbaanbegeleiding jou vast ondersteunen in je keuzeproces om opnieuw voor jezelf en voor je leven als zelfstandige te kiezen. 

Zelf ben ik intussen 12 jaar zelfstandige. Ik legde dus een gans parcours af, met uiteraard ups-and-downs. Het leven heeft immers heel wat in petto en een rugoperatie en een foute keuze qua business partner along the way deed me wel eens van mijn pad afwijken. Gelukkig ben ik goed omringd en is mijn glas altijd vol. Daar ben ik dan ook erg dankbaar voor.

Hieronder geef ik je graag 5 redenen waarom loopbaanbegeleiding, voor jou als zelfstandige, een meerwaarde kan betekenen:

1.Walk the talk

Als ondernemer is het belangrijk dat je leeft en werkt volgens jouw missie. Dat is meteen ook de meest gemakkelijke vorm van marketing, want door gewoon jezelf te zijn bereik je de klant die bij jou past. Als je houdt van verse producten, dan koop je die zelf ook liever rechtstreeks bij de boer dan in de supermarkt. Als je een verzekeringsmakelaar zoekt die claimt dat hij betrokken is met wat zijn klanten doen en hij volgt je op social media en maakt mee reclame voor je, dan doet hij ook wat hij je belooft. Als je een business coach wil om meer tijd én geld te kunnen manifesteren, dan vind je het ongetwijfeld fijn wanneer die business coach kan aantonen dat die een mooie jaaromzet realiseert én een mooie work/life balance heeft. Authenticiteit wordt altijd beloond. In loopbaanbegeleiding kunnen wij jouw “walk the talk” onder de loep nemen en kijken of jij werkelijk doet wat je zegt en zo niet, wat jij nodig hebt om dit te veranderen.

2. Zeeën van tijd

Hoewel het cliché wil dat zelfstandigen meer dan 60 uur per week werken, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Natuurlijk kan je zoveel uren kloppen. Soms vind je dat zelfs fijn en in een opstartperiode kan dit ook een bewuste keuze zijn. Een van de voordelen van zelfstandige te zijn is weliswaar dat je enigszins je eigen werkuren kan kiezen. Ja, ook als je een winkel uitbaat, want dan kan je werken met personeel of met vaste sluitingsmomenten. Tegenwoordig kijkt niemand ervan op als je meldt dat je op maandagochtend en op vrijdag namiddag gesloten bent. Op die manier creëer je voor jezelf een lang weekend. De truc is eigenlijk om je werk rond je privé afspraken te plannen. Zo plan ik mijn yoga ochtenden, maandelijks ontbijt met vriendinnen en de activiteiten van mijn dochter eerst in en werk ik daarrond. Heerlijk toch om op een zonnig terrasje te kunnen zitten en ervoor te kiezen om gewoon na 20 u nog even je mails te beantwoorden. Deze vrijheid is onbetaalbaar. En als single mama vind ik het heel comfortabel dat ik gewoon de helft van de schoolvakantie verlof kan nemen en tijdens de examenperiode wat meer van thuis uit kan werken. Wanneer je als zelfstandige in loopbaanbegeleiding komt omdat je vrijheid mist, kan je leren hoe je opnieuw durft kiezen voor jezelf.

3. Lifestyle

Leef jij als zelfstandige het leven dat je voor ogen hebt? Nee, ik bedoel hiermee niet dat je rondrijdt met een Ferrari en een graag geziene gast bent op elk mondain feestje. Mijn vraag is of jij voelt dat je “leeft” in plaats van te denken dat je geleefd wordt. In loopbaanbegeleiding nodigen we je uit om na te denken over je gewenste lifestyle, wordt dit vormgegeven en kan je belemmerende overtuigingen ombuigen zodat jij alles uit je leven kan halen, op de manier die bij jou past. Jij bent immers de regisseur van jouw leven!

4. Geld

Uiteraard wil je een inkomen verwerven met wat je doet. Want als je waarde geeft, dan mag je die ook ontvangen. Toch hoor en ontmoet ik vaak zelfstandigen die minder verdienen dan destijds in loondienst en die ervan overtuigd zijn dat het niet anders kan. Een geldblokkade kan echter opgelost worden en dat is gemakkelijker dan je denkt. Want nee, je hoeft niet terug deeltijds in loondienst te gaan om in bijberoep toch een beetje te kunnen doen wat je graag doet. Dat vergt enkel nog meer energie en geeft stress. Het is belangrijk dat jij gelooft in jezelf, in je product of dienst en dat jij je richt op je ideale klant. Want die bestaat!

Staar je ook niet blind op omzet. Een mooie omzet betekent niets wanneer je personeel in dienst hebt of stock moet aankopen.  Geef dus liever iets meer geld uit aan een goede boekhouder die samen met jou, in mensentaal, je cijfers overloopt en gericht adviseert.  Die kost verdien je dan tienvoudig terug.

Ook op administratief vlak zijn er taken die bovenop je dagdagelijkse job komen.  Die horen er nu eenmaal bij en wat je echt niet leuk vindt kan je ook uitbesteden. “Dat kost geld” hoor ik je denken. Tuurlijk. En tegelijkertijd … bespaart het je geld. Ik herinner me nog goed hoe ik zat te klungelen op mijn laptop met Canva. Na enkele uren trial and error werd ik er meer dan zenuwachtig van. Uiteindelijk belde ik iemand die daar goed in was en delegeerde de opdracht. Je gelooft het niet … slechts 10 minuten later zaten er 10 afbeeldingen met het juiste formaat en alles erop en eraan in mijn mailbox. Zelf was ik er al 3 uur mee verloren en voor slechts 15 euro kon iemand anders dit voor mij doen. Die bewustwording had ik nodig om de klik te kunnen maken en te durven uitbesteden.

Onze loopbaancoaches willen graag dat jij leeft en niet dat je moet overleven. Een kleine investering van 10€ per uur voor loopbaanbegeleiding kan voor jou dus een wereld van verschil maken.

5. Missie

Werd jij zelfstandige vanuit een missie? Vaak wel. De kunst is om geconnecteerd te blijven met die persoonlijke missie, want het zelfstandigenstatuut omvat meerdere aspecten. Wanneer je in een kramp schiet omwille van financiële redenen, je vastloopt op marketingvlak of merkt dat netwerken niet echt je ding is, durf je al eens te twijfelen aan waar je in hemelsnaam mee bezig bent. Als zelfoordeel zich begint te manifesteren geraak je enkel verder van je missie verwijderd.  In loopbaanbegeleiding kunnen we die missie terug helder stellen, de negatieve overtuigingen onder de loep nemen en samen kijken wat jij nodig hebt om jouw zaak te kunnen runnen vanuit waar jij voor staat en in gelooft.

Zoals je ziet zijn er meerdere goede redenen om ook als zelfstandige in loopbaanbegeleiding te gaan. Belangrijk detail, loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen is geen business coaching.  In loopbaanbegeleiding werken we met jou als persoon.  We gaan geen financieel plan maken of een marketingstrategie uitwerken. Wel gaan we je inspireren om voor jezelf de juiste keuzes te maken, die eventueel kunnen resulteren in het maken van zulke plannen. En als je daarbij een helpende hand nodig hebt, dan zijn onze business coaches er graag voor jou. 

Even concreet, loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen, hoe gaat dat in zijn werk?  Heel simpel, je bestelt een loopbaancheque bij VDAB, via hun website. Hiervoor betaal je 40€ aan VDAB, in ruil ontvang je een loopbaancheque en deze geeft jou recht op 4 uur begeleiding. Wens je nadien te verlengen, dan kan dit nogmaals voor 4 uur. Een koopje dus!

Waarom zou je loopbaanbegeleiding volgen bij K-onsult? Wel, ons team is niet enkel sterk in zijn vak, de coaches stralen ook authenticiteit uit mét een hoog walk the talk gehalte. Wij richten ons op jou, zodat jij jouw eigen loopbaanverhaal kan schrijven en beleven.

Neem contact op met Het Financieel Huis, partner van K-onsult. 

Gepost door: janvandiest