Moet ik mijn woning- en inboedelverzekering regelmatig laten nakijken?

Home » Blog » Moet ik mijn woning- en inboedelverzekering regelmatig laten nakijken?
30 dec 2016
Particulieren - Verzekeren

Moet ik mijn woning- en inboedelverzekering regelmatig laten nakijken?

Wanneer u aanvankelijk een woningverzekering aangaat, zal men het te verzekeren bedrag gaan bepalen. Vaak gebeurt dit door het invullen van een evaluatierooster op basis waarvan een bepaald kapitaal wordt vastgelegd voor zowel het gebouw als de inboedel van uw woning. In dit evaluatierooster worden vragen gesteld met betrekking tot de ruimtes in uw woning, de afwerking van uw woning, of het gaat om een (half-)open of gesloten bebouwing, de leeftijd van de woning…

Indien uw brandverzekering wordt opgemaakt op basis van een dergelijk verzekeringsrooster en dit correct werd ingevuld en u heeft geen grote wijzigingen aangebracht of veel huisraad bijgekocht? Dan bent u waarschijnlijk correct verzekerd. Toch is het belangrijk om aan te stippen dat het rooster beperkt is, waardoor het kan gebeuren dat uw woning niet in aanmerking komt voor dit evaluatiesysteem. Geen nood, in dat geval zijn er andere mogelijkheden.

Maar al te vaak gebeurt het dat er in de loop der jaren wijzigingen gebeuren aan uw huis. Er worden verbouwingen gedaan, bijgebouwd, sommige ruimtes krijgen een ander doel en ga zo maar voort. De meeste mensen liggen niet constant wakker van hun brandverzekering, maar het is toch goed om af en toe na te gaan of het rooster waarop uw verzekering bij aanvang werd gebaseerd, nog steeds overeenstemt met de reële situatie.

Wanneer bij een schadegeval blijkt dat het evaluatierooster niet overeenstemt met de werkelijkheid, of wanneer men kan vaststellen dat u zich voor een te laag bedrag heeft verzekerd, dan kan de verzekeraar de evenredigheidsregel toepassen. Concreet betekent dit dat de vergoeding die u zal krijgen gebaseerd zal zijn op de verhouding tussen het bedrag dat u heeft verzekerd en het bedrag waarvoor u eigenlijk verzekerd had moeten zijn.

  

Laat uw huidige verzekeringen nakijken door een verzekeringstussenpersoon van Het Financieel Huis. Mogelijk bent u vandaag niet goed of voldoende verzekerd, en misschien kan u nog een besparing realiseren. Wat zeker is dat u niet mag besparen op de kwaliteit van uw verzekering, maar dat wil nog niet zeggen dat u daarvoor de volle pot moet betalen. Maak vandaag nog een afspraak met een expert in verzekeringen.

Gepost door: stijn