Moet je een woning- of brandverzekeringverzekering onderschrijven?

Home » Blog » Moet je een woning- of brandverzekeringverzekering onderschrijven?
08 mrt 2023
Algemeen

Moet je een woning- of brandverzekeringverzekering onderschrijven?

In België is het wettelijk gezien niet verplicht om een woning- of brandverzekering af te sluiten. Toch is het ten zeerste aangeraden om je meest waardevolle bezit te verzekeren tegen alle mogelijke risico's.

In veel gevallen zal de kredietverstrekker zelfs eisen dat je een brandverzekering afsluit wanneer je een hypotheek afsluit. Het is dan ook verstandig om deze verzekering af te sluiten op het moment dat je de compromis ondertekent, nog voor de akte zelfs plaatsvindt.

Een brandverzekering is niet alleen van belang in geval van brand, maar biedt ook dekking bij andere schadegevallen, zoals bijvoorbeeld waterschade of schade veroorzaakt door een botsing. Bovendien is het ook belangrijk om rekening te houden met mogelijke schade die anderen kunnen veroorzaken aan jouw eigendom. Stel dat de woning van je buurman vuur vat en de vlammen slaan over naar jouw woning, dan zal jouw buurman aansprakelijk zijn. Maar wat als deze niet verzekerd is? In dat geval is het zeer moeilijk om schadeloos gesteld te worden. Als je zelf verzekerd bent, zal jouw verzekering uitkeren en de gelden recupereren bij de veroorzaker of eigenaar van de woning.

Een brandverzekering maakt vaak deel uit van het kredietaanbod en bijgevolg hebben de meeste huiseigenaars wel een "verplichting" om deze dekking te nemen. Daarom wordt dit type verzekeringen tegenwoordig eerder een woningverzekering genoemd. Naast dekking tegen schade door of ten gevolge van brand biedt deze verzekering ook bescherming bij andere risico's, zoals bijvoorbeeld inbraak of stormschade.

Het is dus absoluut aan te raden om een woning- of brandverzekering af te sluiten. Het geeft je niet alleen gemoedsrust en beschermt je meest waardevolle bezit, maar kan je ook helpen om snel schadeloos gesteld te worden in geval van schade. Neem daarom tijdig contact op met een verzekeraar of tussenpersoon om je te laten adviseren over de verschillende opties en om een verzekering op maat af te sluiten.

Gepost door: admin