Pensioen en belastingen: hoe je fiscale voordelen maximaliseert

Home » Blog » Pensioen en belastingen: hoe je fiscale voordelen maximaliseert
23 apr 2024
Particulieren - Beleggen

Pensioen en belastingen: hoe je fiscale voordelen maximaliseert

Het plannen van je pensioen gaat niet alleen over het opbouwen van voldoende kapitaal voor later, maar ook over het optimaal benutten van fiscale voordelen om je financiële last te verlichten. Door slim gebruik te maken van belastingvoordelen, kun je je pensioeninkomsten maximaliseren en je financiële toekomst zekerstellen. In deze blogpost bespreken we verschillende strategieën om belastingvoordelen te benutten en zo je pensioenvoorbereiding te optimaliseren.

Belastingvoordelen op spaarrente

Een van de eenvoudigste manieren om fiscale voordelen te behalen, is door gebruik te maken van belastingvrije spaarinteresten. In België is er een belastingvrijstelling voor interesten op een gereglementeerd spaarboekje tot €980 in 2024. Dit betekent dat je geen belasting betaalt over de eerste €980 aan ontvangen rente. Door je spaargeld op een gereglementeerde spaarrekening te plaatsen, kun je maximaal profiteren van dit belastingvoordeel en tegelijkertijd een veilig en toegankelijk spaarmiddel behouden.

 

Pensioensparen: Kies voor 25% of 30% fiscaal voordeel

Een populaire manier om fiscaal voordelig te sparen voor je pensioen is via pensioensparen. Dit kan door middel van een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. In België kun je kiezen tussen twee fiscale regimes: een belastingvoordeel van 25% of 30% op je gestorte premies.

  • 30%-regeling: je kan jaarlijks tot €990 (2024) sparen met een belastingvoordeel van 30%. Dit is ideaal als je niet het volledige bedrag kunt sparen, maar toch wilt profiteren van een hoger belastingvoordeel op je bijdragen.
  • 25%-regeling: je kan tot €1.270 (2024) sparen met een belastingvoordeel van 25%. Dit is geschikt als je het maximale bedrag kunt sparen om het hoogste totale belastingvoordeel te behalen.

 

Het kiezen van het juiste regime hangt af van je spaardoelen en financiële situatie. Als je in staat bent om meer te sparen, kun je met de 25% regeling een hoger totaal voordeel krijgen, terwijl de 30% regeling aantrekkelijk is als je een lager bedrag wilt sparen en toch een hoger percentage belastingvoordeel wilt ontvangen.

 

Langetermijnsparen: Gebaseerd op je inkomen

Langetermijnsparen is een andere aantrekkelijke optie voor belastingvoordelen. Hierbij kun je jaarlijks een bedrag sparen dat in aanmerking komt voor een belastingvermindering. Het maximale bedrag dat je kunt sparen is gebaseerd op je netto belastbaar inkomen, met een maximum van ongeveer €2.350 in 2024. Langetermijnsparen biedt een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premies, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren. Door te kiezen voor langetermijnsparen, kun je je pensioenopbouw versterken en tegelijkertijd je belastingdruk verminderen.

 

Roerende voorheffing terugkrijgen

Naast sparen kun je ook profiteren van fiscale voordelen door te investeren. Door een beleggingsportefeuille op te bouwen, kun je je vermogen laten groeien en genieten van belastingvoordelen. Je kunt jaarlijks tot €240 aan roerende voorheffing terugvorderen op ontvangen dividenden. Dit betekent dat je effectief minder belasting betaalt over de opbrengsten uit je beleggingen, waardoor je meer rendement behoudt. Het is belangrijk om een gediversifieerde portefeuille te creëren die aansluit bij je risicoprofiel en beleggingsdoelen.

 

Start een bijberoep en zorg voor aanvullend inkomen

Een andere manier om je pensioenvoorbereiding te versterken, is door een bijberoep te starten. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om extra inkomen te genereren, maar ook om fiscale voordelen te benutten. Door kosten te maken die je bijberoep ondersteunen, kun je deze aftrekken van je belastbaar inkomen, wat je belastingdruk vermindert. Bovendien bouw je sociale rechten op, zoals pensioenrechten en toegang tot sociale zekerheid. Een bijberoep kan ook bijdragen aan je pensioenopbouw door middel van aanvullende pensioenplannen die via je bijberoep worden gefinancierd.

 Het optimaliseren van je pensioenstrategie gaat hand in hand met het benutten van fiscale voordelen. Door slim te sparen, te beleggen en gebruik te maken van belastingvoordelen, kun je je financiële toekomst veiligstellen en zorgen voor een comfortabel pensioen. Of je nu kiest voor pensioensparen, langetermijnsparen, of het opbouwen van een beleggingsportefeuille, het is belangrijk om je opties te evalueren en een plan te ontwikkelen dat past bij je persoonlijke en financiële doelen.

Klik hier als je graag eens een afspraak zou willen maken.

Gepost door: admin