Realistische verwachtingen hebben (van jezelf en jouw onderneming) is van belang

Home » Blog » Realistische verwachtingen hebben (van jezelf en jouw onderneming) is van belang
19 aug 2019
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Realistische verwachtingen hebben (van jezelf en jouw onderneming) is van belang

Op het einde van het boekjaar kijk je als ondernemer terug op de resultaten die je het afgelopen jaar behaald hebt.

Tijdens deze periode kunnen er lichtelijk zenuwen ontstaan. Je wil immers de zekerheid hebben dat de vooropgestelde plannen en doelen allemaal reeds behaald zijn, zodat jij in volle vrijheid verder kan ondernemen. Geen spanning meer voelen, dat willen we toch allemaal? Maar zo werkt het vaak niet. Als je een begroting zo realistisch mogelijk inplant, hangt er ook een realistisch tijdspad aan vast.

Laten we jou enkele tips geven om die zenuwen onder controle te houden:

  • Verwacht niet van jezelf dat je op het einde van het boekjaar de begroting al hebt behaald. Vertrouw op cijfers in het verleden en jouw kunde en kennis. Deze factoren maakten samen dat jij een goede en realistische begroting hebt opgesteld. Een weloverwogen document met hopelijk haalbare resultaten. Vertrouw op je eigen kunnen. Je hebt immers heel doordacht dit document opgesteld. Een begroting maakt je realistisch tijdspad concreet, zorg er dus voor dat dit rust brengt.
  • Behoud het vertrouwen in jouw eigen planning. Stop met twijfelen, jezelf continu te controleren en onzeker te voelen. Zo ga je verkeerde keuzes maken. Je mag jezelf controleren, maar jezelf met een vergrootglas je eigen acties en keuzes in de gaten houden, is lichtelijk overdreven. Dat is een valkuil waar veel ondernemers intrappen op het moment dat onzekerheid hen overvalt. Neem niet dagelijks je bankrekening of jouw begroting bij de hand om nog maar eens te controleren welke doelen je dringend wil behalen. Hou echter vast aan je actieplan dat is ontstaan uit jouw planning/begroting.
  • Heb je al gehoord van ijkpunten in jouw agenda of planning? Je kan ijkpunten per kwartaal bijvoorbeeld inplannen om jouw begroting en dienstverlening onder de loep nemen. Dit kan natuurlijk ook maandelijks of zelfs wekelijks. De momenten verschillen per ondernemer, product of dienstverlening. Door deze ijkpunten in te bouwen, kan je meer rust vinden en ben je niet meer dagelijks bezig met de controle uit het vorige punt. Je levert meer focus op de goede dienstverlening of product en verliest minder energie aan zorgen te maken. Weet: de enige manier om je begroting te behalen, is je uiterste best doen.
  • Ga aan de slag! Stop met in de (negatieve) spiraal te vertoeven en ga gewoon aan het werk. Doe en verwezenlijk dingen! Ga aan de slag met het actieplan dat uit de begroting volgde. Als je bezig blijft, hoef je je geen zorgen te maken, maar focus je meer op de taak zelf. Je merkt vanzelf het voldane gevoel omdat je zelf besloot aan de slag te gaan. Ondernemen blijft voor iedereen spannend, hoe klein of groot je ook bent en zekerheden heb je niet, dus waarom tijd verspillen aan gepieker en zorgen?

Heb vertrouwen in je onderneming en jezelf!
Probeer dat ook uit te stralen!
Geloof in jezelf als persoon en als ondernemer!

Heb je meer tips nodig of hebben die zenuwen jou toch al te pakken? Wij kunnen jou zeker helpen. Neem contact met ons op.

Gepost door: stijn