Stoppen met roken tijdens de coronacrisis

Home » Blog » Stoppen met roken tijdens de coronacrisis
14 jul 2020
Welzijn

Stoppen met roken tijdens de coronacrisis

Tom Waes is zeker en vast niet de eerste en de enige die de beslissing nam om te stoppen met roken. Steeds meer rokers doen een beroep op Tabakstop en het publiek wordt steeds jonger! Elk jaar peilt Stichting tegen Kanker in haar Rookenquête naar het rookgedrag van de Belg en naar het draagvlak voor beleidsmaatregelen inzake roken. Volgens de Rookenquête 2019 roken in ons land nog steeds 23% van de Belgen, waarvan 18% dagelijks. Het gebruik van de e-sigaret blijft stabiel: 10% van de rokers blijft minstens af en toe dampen. Van al deze rokers wil 66% stoppen, maar slechts 2% doet daarbij een beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. 

Nochtans blijkt uit studies dat wie zich laat begeleiden bij het stoppen met roken 3 tot 4 maal meer kans heeft op succes. Je kunt ondersteuning zoeken bij je huisarts of bij een erkend tabakoloog via Tabakstop.be. De tabakoloog biedt een professionele begeleiding in het rookstopproces. Hierin wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. Samen wordt op zoek gegaan naar je motivatie. Zijn er al eerdere stoppogingen geweest? Dat is alvast een eerste succes. Wat ging er toen goed? Wat ging er minder goed? Hulpmiddelen bij de rookstop zoals medicatie komen ook aan bod. Zo wordt er samen een op maat gemaakt rookstopplan opgesteld. Aandachtspunten hierbij zijn stress, gewichtstoename, persoonlijke voordelen van rookstop en motivatie. Ook na een onverhoopt herval blijf je welkom bij je tabakoloog. Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat het hen lukt om definitief te stoppen. Dat is niet gek, want roken is een echte verslaving.

In deze verontrustende tijden zijn mensen op zoek naar wat ze kunnen doen om zichzelf en anderen te beschermen. Voor rokers is stoppen met roken tijdens de COVID-19-uitbraak een van de beste dingen om te doen naast het rigoureus opvolgen van alle voorzorgsmaatregelen. We begrijpen dat deze periode van onzekerheid en angst het stoppen met roken bemoeilijkt. Stichting tegen Kanker helpt je daarbij met de Tabakstop-app, een gratis hulpmiddel voor dagelijkse steun. Voor rokers jonger dan 20 jaar is er een speciale mobiele applicatie SmartStop die je rookgedrag registreert en tips geeft over (stoppen met) roken. Je kan via de app in contact komen met andere SmartStoppers en raad vragen aan jouw tabakoloog. 

Okay, nu wordt het hoog tijd om eens naar de financiën te kijken die verbonden zijn aan het roken en met het stoppen daarvan:

 

Wat is de kostprijs?

In de eerste plaats is er een mogelijkheid om volledig gratis gebruik te maken van een persoonlijke rookstopbegeleiding per telefoon! Als je echt gemotiveerd bent om te stoppen met roken en bereid bent om een stopdatum vast te leggen, dan kan je terecht bij Tabakstop. Deze dienstverlening kan niet altijd onmiddellijk van start gaan. Soms duurt het een week tot 10 dagen vooraleer je persoonlijke tabakoloog je kan contacteren. De telefonische begeleiding bestaat uit 8 gesprekken met je coach, gespreid over een periode van ongeveer drie maanden. Het eerste gesprek duurt ongeveer 30 minuten, de overige gesprekken ongeveer 20 minuten. Tussen de afspraken kun je op moeilijke momenten altijd met Tabakstop bellen (0800 111 00) voor een extra steuntje in de rug. 

Daarnaast is er in Vlaanderen een derdebetalersregeling van toepassing zodat enkel remgeld betaald wordt bij het consulteren van een geregistreerd tabakoloog. Voor jongeren en in geval van verhoogde terugbetaling betekent dit dat een half uur consultatie slechts € 2 kost. De tabakoloog mag maximaal € 15 opleg per half uur aanrekenen voor individuele begeleiding. Informeer vooraf bij de tabakoloog hoeveel opleg je zal moeten betalen. Begeleiding in groep is voordeliger dan individuele begeleiding voor mensen die geen recht hebben op verhoogde tegemoetkoming of die 21 jaar of ouder zijn. 

Per kalenderjaar heb je recht op maximaal 4 uur individuele begeleiding en in groep is dit 12 uur. Meer info over het terugbetalingssysteem vind je op de site van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Contacteer je ziekenfonds voor meer info rond terugbetalingen van nicotinevervangers.

 

Wat levert het op?

Hoeveel geef jij per week uit aan sigaretten? En per maand? Weet je hoeveel cd's of kleren je daarmee zou kunnen kopen? Bereken je liever hoeveel je spaart op jaarbasis? Vergelijk het eens met de kosten van een weekendje weg of een reis naar een zonnige bestemming! 

Wil je precies weten hoeveel geld je bespaart als je stopt met roken? Vul dan je persoonlijke rookgegevens in en ontdek het zelf met behulp van de calculator van tabakstop.

Als je 1 pakje per dag rookt, dan komt dat op €2.372,50 per jaar! Daar kun je alvast een hele leuke vakantiereis van maken!

Je kunt natuurlijk ook het geld dat je bespaart, maandelijks opzij zetten om je spaardoelen te realiseren. Bij een spaarplan worden de gestorte kapitalen geïnvesteerd naargelang het profiel dat je zelf wenst. Je kan ervoor kiezen om op zekerheid te spelen (beperkte opbrengst), investeren in fondsen om je rendement te verhogen (gekoppeld met bepaald factoren) of je kan kiezen voor een combinatie van beide zodat je het risico gaat beperken maar toch een mooi rendement vergaart. Het minimum dat je moet storten, hangt af van de instelling: een minimum per storting, per maand of per jaar is vereist. 

 

Heb je hier vragen over? Wil je graag leren sparen, werken aan je spaarmindset en je spaargedrag? Neem dan zeker eens contact op met de Financial Well-Being Academy. Werken aan je financieel zelfvertrouwen en je financieel welzijn doe je niet alleen. Zo zal je je spaardoelen sneller behalen en je dromen en projecten kunnen realiseren.

Heb je vragen over bepaalde producten? Wil je graag eens spreken met een specialist in sparen en beleggen? Neem dan contact op met Het Financieel Huis. We brengen je graag in contact zodat je je plannen kan realiseren binnen het door jou vooropgestelde tijdskader. We geven je graag meer informatie en helpen je bij de uitvoering van je plan in praktijk.

Gepost door: stijn