U bent huurder? Doe dan aan lange termijnsparen

Home » Blog » U bent huurder? Doe dan aan lange termijnsparen
29 jan 2017
Particulieren - Pensioen

U bent huurder? Doe dan aan lange termijnsparen

Een huurder kan niet genieten van de de fiscale voordelen die een eigenaar heeft in België. Deze laatste kan het betaalde kapitaal- en intrestbedrag op zijn hypothecaire lening, welswaar beperkt, aftrekken van zijn belastingen (woonbonus). Een huurder heeft geen fiscale aftrekpost waar hij de betaalde huur kan inbrengen.

Eigenaars die een lening hebben aangegaan na 2005 kunnen de maandelijkse afbetalingen (kapitaal en interest) aftrekken van hun belastingen en hebben op deze manier een fiscaal voordeel. Wat vaak vergeten wordt is dat een huurder ook kan genieten van het zelfde voordeel. Alleen moet hij daarvoor een verzekeringspolis afsluiten. Dit is mogelijk tot een aftrekbaar bedrag van €2260 en 1 bijkomende loonvoorwaarde. U mag niet meer inbrengen dan €169,20 euro + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen. U bereikt het maximum bij een inkomen van €34.846,66.

Hierop kan er een belastingvoordeel genoten worden van 30% (zonder rekening te houden met de gemeentelijke opcentiemen). Op deze manier bouwt u fiscaal vriendelijk een mooi bedrag op dat later aangewend kan worden om uw pensioen aan te vullen. De taxatie is op basis van een anticipatieve heffing van 10%.

Soms worden deze producten ook gebruikt om de schuldsaldoverzekering mee te betalen bij een toekomstige aankoop of worden ze in onderpand gegeven. Opgepast met de taxatie bij het fiscaal aftrekbaar maken van een schuldsaldoverzekering. De taxatie op basis van een omzettingsrente, dat vraagt toch enige voorzichtigheid.

Daarnaast is het ook aan te raden om aan pensioensparen te doen. U kan deze producten, individueel pensioensparen en lange termijnsparen zonder enig probleem combineren. U kan dus genieten van fiscale aftrek, ook als huurder, maak er zeker gebruik van als u maandelijks een klein bedrag in uw budget kan vrijmaken.

Zelfstandingen en bedrijfsleiders met een vennootschap kunnen deze producten ook nog eens combineren met een VAPZ en een IPT-contract.

  

Jan heeft een netto inkomen per maand van €1.500, hij heeft geen lening lopen en doet ieder jaar voor 940 euro aan pensioensparen. Aanvullend kan Jan nog een lange termijnspaarcontract aangaan bij een verzekeringsmaatschappij dat hij kan inbrengen in zijn belastingen. Dit voor een bedrag van maximaal 2260 euro. Aangezien Jan een inkomen heeft van €1.500 moet er nagegaan worden hoeveel hij op basis van dit inkomen mag sparen (en dus fiscaal in mindering mag brengen). 

€169,20 euro + 6% van Jan zijn netto belastbaar beroepsinkomen 

Het fiscaal voordeel zonder gemeentelijke opcentiemen, is dan gelijk aan een bedrag van €374,76 bij een premie van €1249,20 per jaar.

 

Gepost door: stijn