Uitstel van betaling van belastingen gedurende 2 maanden

Home » Blog » Uitstel van betaling van belastingen gedurende 2 maanden
20 mrt 2020
Zelfstandigen en KMO - Advies

Uitstel van betaling van belastingen gedurende 2 maanden

Een nieuwe noodmaatregel is van kracht om zuurstof te geven aan zelfstandigen en bedrijven. Ook particulieren die zouden moeten betalen (personenbelasting) krijgen een uitstel van 2 maanden. Dit wil in getallen zeggen dat het gaat om een  directe injectie van 4,5 miljard, dit werd beslist door Alexander De Croo  van de OpenVLD, onze Vicepremier en minister van Financiën. 

Door de aanhoudende onzekerheid, de onmogelijkheid om met zekerheid te kunnen zeggen wanneer de situatie volledig zal normaliseren, de lopende vaste kosten en het inkomstenverlies door het niet kunnen produceren of het niet kunnen aanbieden van de diensten zoals onder normale omstandigheden komen heel wat bedrijven, kleine KMO's, zelfstandigen en vrije beroepers ook in de financiële problemen.

De horeca heeft als eerst de klap mogen incasseren maar veel zelfstandigen of bedrijfsleiders blijven zonder inkomsten en zelf zonder inkomen achter. Zonder de vaste lopende kosten stop te kunnen zetten of tijdelijk te bevriezen raken de liquide reserves heel snel onder het kritieke minimum. De coronacrisis brengt dus veel uitdagingen met zich meer, vandaar de beslissing om de betalingstermijnen om de BTW te voldoen aan de Administratie uit te stellen, maar ook de betaling van de bedrijfsvoorheffing krijg 2 maanden uitstel. 

Uitstel wil niet zeggen dat het niet betaald moet worden. Later betalen kan nu wel een oplossing zijn, maar waarschijnlijk verschuiven we het probleem gewoon met 2 maanden. Daarom zal men na deze periode in gesprek kunnen gaan met FOD Financiën om een afbetalingsplan op te stellen zonder dat er nalatigheidsinterest zal worden aangerekend aan de betrokken belastingplichtige.

Wil je graag eens spreken met een ondernemersbegeleider?

We helpen je graag op weg, neem contact op met Het Financieel Huis via de contactpagina of stuur ons een bericht via email: info@hetfinancieelhuis.be

Gepost door: stijn