Valkuilen voor de starter (5)

Home » Blog » Valkuilen voor de starter (5)
09 dec 2019
Zelfstandigen en KMO - Opstartbegeleiding

Valkuilen voor de starter (5)

We komen nog een laatste maal terug op enkele valkuilen die je als starter moet vermijden.

We probeerden met deze artikelenreeks een aantal zeer voorkomende valkuilen voor jou op te sommen, zodat jij deze valkuilen op je ondernemerspad kan omzeilen. Ook binnen het financiële aspect en de human ressources zijn er dingen waarvoor je moet opletten.

 

Dubieuze debiteuren

De klanten betalen hun rekening niet op tijd en je producten zijn reeds geleverd. Hou de betalingstermijnen in de gaten en stuur wanbetalers een herinnering en later een aanmaning. Wees niet bang voor je klantrelatie. Je geeft immers aan dat je debiteurbeheer op orde is en dat je niet zit te wachten op dubieuze debiteuren als vaste klant. Het is je recht om het geld dat jou toekomt, op te eisen.

 

Privé-uitgaven en zakelijke uitgaven lopen door elkaar

Je betaalt enkele privéaankopen met de bedrijfsrekening. Oké, maar nu heb je geen inzicht meer in de bedrijfsinkomsten. Als je enkele maanden later je aangifte van de belastingen moet invullen, bezorgt die ene aankoop je misschien een halfuur langer zoeken en uitspitten. Houd daarom altijd je privé- en bedrijfsadministratie gescheiden. Maak desgewenst maandelijks een bedrag van de bedrijfsrekening over naar jouw privérekening.

 

Het gehuurde of gekochte pand heeft niet de juiste grootte, bereikbaarheid of locatie.

Denk op voorhand goed na over de criteria of voorwaarden waar het pand aan moet voldoen. Bekijk vooraf de bereikbaarheid van de locatie t.o.v. klanten, leveranciers en concurrenten, de opslagmogelijkheden en de eventuele uitbreidingsmogelijkheid.

 

Een tegenvallende verkoop van jouw producten of diensten

Voorkom deze valkuil door voor je in productie gaat een uitgebreid marktonderzoek te houden voor jouw product of dienst. Zitten klanten te wachten op jouw product? Slaat jouw product ook eventueel een andere doelgroep aan dan diegene die je voor ogen hield? Zit er potentieel in voor de buitenlandse markt? Stel een goed marketingplan op en volg eventueel een verkooptraining.

 

Belastingen vergeten te betalen

Voorkom dat je vergeet je belastingen te betalen en dat je geen reserves hebt hiervoor. Reserveer per maand een bedrag voor de btw en inkomstenbelasting. Zo voorkom je dat er reserves aan ander uitgaven zullen opgaan.

 

Leidinggeven

Leidinggeven is niet iedereen gegeven. Volg daarom, indien je personeel in dienst hebt, een cursus leidinggeven of benoem een personeelslid met leiderscapaciteiten. Je kan ook freelancers in dienst nemen omdat zij over het algemeen zelfstandiger werken en je daarom minder leiding zal moeten geven. Communiceer altijd duidelijk je verwachtingen naar je team toe.

 

Durf te ontslaan

Als startende ondernemer is het moeilijk om een sollicitant te beoordelen of hij/zij geschikt is voor een functie binnen jouw onderneming. Spreek daarom altijd een proeftijd af en bezorg de werknemer een tijdelijk contract. Houd op regelmatige basis functioneringsgesprekken en wees eerlijk naar je werknemer toe als je het beter acht om het dienstverband te beëindigen.

 

Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen? Neem dan zeker contact op met ons!

Gepost door: vincent