VAPW, een aanvullend pensioen voor werknemers.

Home » Blog » VAPW, een aanvullend pensioen voor werknemers.
25 mrt 2019
Particulieren - Verzekeren

VAPW, een aanvullend pensioen voor werknemers.

Uw werkgever kan voor u als werknemer een groepsverzekering aanbieden als bedrijfspensioenplan, een interessant extralegaal voordeel bovenop uw loon. Maar dit is niet vanzelfsprekend, want een groot deel van de werknemers moet het zonder stellen of met een eerder symbolische opbouw. Wanneer de werkgever niet voorziet in een degelijke groepsverzekering, heeft u als werknemer zelf de mogelijkheid een aanvullend pensioen op te bouwen.

VAPW is een soort van pensioensparen maar dan via de werkgever in de tweede pijler.

Sparen in een VAPW?

Als werknemer kunt u aan uw werkgever vragen een VAPW-bijdrage in te houden op uw loon en die door te storten naar de pensioeninstelling die u bepaalt. De werkgever dient enkel als administratief 'doorgeefluik', want u als verzekeringsnemer bepaalt volledig hoeveel u betaalt, bij welke verzekeraar én waarin wordt belegd.

U kan maximaal 3% van uw brutoloon laten inhouden. Verdient u als werknemer minder dan 53.333 euro bruto, dan kunt u indien u dit wenst jaarlijks toch minstens 1600 euro laten inhouden.

Hebt u via uw werkgever al een groepsverzekering, pensioenfonds of dergelijke dan wordt het even rekenen. Maar geen nood, wij doen het rekenwerk voor u en optimaliseren uw VAPW.

Conclusie

De werknemer staat in voor zijn eigen aanvullend bedrijfspensioen, dat is het uitgangspunt.

Eerst pensioensparen of langetermijnsparen alvorens VAPW op te starten?

Meer vragen of opmerkingen? Neem hier rechtstreeks contact op met onze partner Maes Group, jouw eigen bankier, krediet- en verzekeringsmakelaar. 

Gepost door: janvandiest