Vier happiness killers waar bijna elk bedrijf intrapt

Home » Blog » Vier happiness killers waar bijna elk bedrijf intrapt
18 dec 2019
Welzijn

Vier happiness killers waar bijna elk bedrijf intrapt

Steeds meer mensen begrijpen hoe aan de keerzijde van stress en burn-out werkgeluk blinkt. Meer en meer bedrijven zijn vandaag bereid om te werken aan werkgeluk. En tegelijk trappen meer en meer bedrijven in de val van enkele “happiness killers” die werkgeluk om zeep helpen. Meestal onbewust. Altijd ongewild. Deze vier happiness killers komt de Chief Happiness van Tryangle, Griet Deca, bijna dagelijks tegen op werkvloeren in gans België.

Happiness killer #4: Werkgeluk vier je eenmaal per jaar

Onvoorstelbaar hoeveel geld er verloren gaat aan buitensporige braspartijen die de valse indruk wekken dat er werk wordt gemaakt van werkgeluk. Heel wat bedrijven verengen werkgeluk tot een nieuwsjaarsreceptie, een jaarlijks bedrijfsbal of een eenmalige uitstap op zoek naar avontuur met je collega’s.

Deze blingbling aanpak gaat voorbij aan de allereerste basisvoorwaarde voor een geslaagde werkgelukstrategie, namelijk een cultuur die drijft op werktevredenheid en vertrouwen. In een organisatie waar medewerkers niet gelijkwaardig behandeld worden of eerlijk verloond worden, kan van werkgeluk geen sprake zijn. Pas wanneer de fundamenten voor werktevredenheid stevig en duurzaam gelegd zijn, kan de medewerker aan zijn of haar eigen welzijn beginnen denken, een noodzakelijke stap op weg naar werkgeluk. En dat is een dagelijks proces vol babysteps waarin een uitbundig feestje een mooie plaats kan invullen, maar niet als stand alone.

Happiness killer #3: Negatieve feedback

“Dat trekt hier op niets.” “Kan jij nooit eens op tijd zijn voor onze meetings?!” “Dat heb je fout aangepakt.” Slechts drie voorbeelden van een oneindige lijst aan uitspraken waarmee je het werkgeluk van je gesprekspartner niet echt kansen geeft. En laat negatieve feedback nu net heel erg ingebakken zitten in onze cultuur: als het goed is, moet er niet over gesproken worden, maar oh wee als er iets niet volgens het boekje gaat! Dan zoek je de schuldige en geef je die er ferm van langs. In het beste geval wordt dit gedrag gesteld met de best mogelijke bedoelingen want je wil immers niet dat die fout zich herhaalt.

Zou er geen leukere, comfortabelere manier zijn om dat doel te bereiken? Een aanpak die ervoor zorgt dat mensen leren uit hun fouten en zelfs blij zijn met de feedback op de dingen die ze minder goed hebben gedaan? Tuurlijk wel! En laat die weg nu net de “autoroute du bonheur au travail” zijn: een one way ticket naar werkgeluk is het wanneer je kiest voor groeifeedback waarin je eerlijk vertelt wat er minder sterk was, maar niet focust op desctructie. Je doet net het tegenovergestelde: je legt constructieve klemtonen vol tips om het volgende keer beter aan te pakken. Zo buig je fouten om in leermomenten en de CEO van WD40, Garry Ridge, weet als geen ander wat voor wonderen dat kan doen binnen een organisatie.

Happiness killer #2: it’s all about the money

Met een kompas gestuurd door een moneymindset krijgt werkgeluk het bijzonder moeilijk. Meestal bengelt het topic van gelukkige medewerkers ergens onderaan het prioriteitenlijstje van geldgedreven bedrijven. Bovendien is men er in zo’n geldbeluste omgeving vaak ook van overtuigd dat (werk)geluk te koop is. En daar loopt het fundamenteel mis.

Er is immers heel wat wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat medewerkers niet duurzaam gelukkiger worden op het werk door eenmalige bonussen, blinkende fitnesszalen of frustrerende pingpongtafels. Het veroorzaakt eerder frustratie aangezien de overwerkte medewerker geen tijd heeft om zich erop uit te leven – hoewel het ferm deugd zou doen! – en kwijnt verder weg onder de werkdruk. Die werkdruk zou kunnen opgelost worden door meer mensen in het team, maar voor extra man- of vrouwkracht blijkt geen budget (tuurlijk niet! It’s all about the money, remember?!) De moneymindset neemt dus niet zelden alle zuurstof uit de lucht van de organisatiewaardoor werkgeluk quasi onmogelijk wordt.

Happiness killer #1: de cactus aan de koffiemachine

Als je echt geen zin hebt in werkgeluk, begin dan vooral je eigen kweek aan bedrijfscactussen. De cactus is het type collega die je liefst niet tegenkomt op weg naar je bakje troost. Het is de collega die je op een goede dag iets toegrommelt wanneer jij vriendelijk hallo zegt (op een slechte dag krijg je stilte). De cactus is de eerste om te roepen hoe een bepaalde taak niet tot zijn of haar functieomschrijving hoort. Het maakt de rest van het team meestal heel gelukkig wanneer blijkt dat de cactus weer eens niet meedoet met een afterwork teamactiviteit. Niemand wil tijd doorbrengen met de bedrijfscactus want het doet pijn door gewoon al in de buurt te zijn.

Ieder van ons kent wel een cactus op het werk. En da’s natuurlijk jammer want naast een triestige plant kan een cactus heel erg waardevol zijn. En die waarde komt vaak niet (meer) tot uiting. Wist je dat een cactus nooit as such een bedrijf of een team komt binnengewaaid? Het is dan ook een bijzonder leerrijk proces om te onderzoeken waarom de cactus tot zijn stekelige transformatie is gekomen. Deze zoektocht brengt vaak antwoorden met zich mee waar het ganse team en soms zelfs de hele bedrijfsomgeving sterker van wordt. De stekels wijzen immers heel vaak manklopende issues aan zoals (oorzaken van) conflicten, drijfveren van toxische stress of heuse ziekmakers binnen de bedrijfscultuur. Het mag niet verbazen dat Tryangle meester is in het opsporen en gezond maken van dit soort onderzoeksprocessen waardoor de cactussen zich vaak razendsnel transformeren in een minder pijnlijke plantensoort.

Wist je dat..?

Wist je trouwens dat het vaak een cactus is die een collega richting burn-out helpt sturen? Daarbovenop dreigt die cactus zelf dikwijls ook veel gevoeliger te worden aan datzelfde uitgebluste fenomeen. Je wil die cactus binnen het team of de organisatie dus maar liefst opgespoord hebben want zo kan je veel sneller (potentiële) stress- en burn-outproblemen in kaart krijgen.

Meer weten?

Wil je weten hoe je deze valkuilen kan vermijden? Ontdekken hoe werkgeluk jouw resultaten naar een hoger niveau kan tillen? Wens je meer informatie over op welke uiteenlopende vlakken je kan werken aan werkgeluk binnen jouw onderneming of voor jouw team? Het team van Tryangle kan je absoluut meer vertellen over welke werkgeluk componenten het meest resultaat opleveren of hoe je een werkgeluk strategie maakt op maat van de uitdagingen in jouw organisatie.

Ontdek de “tools for happiness at work” in onze discovery session

In deze twee uur durende in-company workshop (voor een groep van 12 medewerkers) kom je meer te weten over de sleutels voor werkgeluk. Je kan samen met een happiness at work professional aftoetsen welke tools het meest interessant en passend kunnen zijn voor jouw organisatie afhankelijk van de bedrijfscultuur, de huidige uitdagingen en de prioriteiten en meer te weten komen over hoe alles in zijn werk gaat.

Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op om jouw discovery session in te plannen.

Dit artikel werd bijgedragen door Tryangle. 

Gepost door: janvandiest