Vijf valkuilen voor teamwerking

Home » Blog » Vijf valkuilen voor teamwerking
10 sep 2019
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Vijf valkuilen voor teamwerking

Een goed team betekent een stap dichter bij je succes als ondernemer.

Het is belangrijk je te omringen met de juiste mensen. Toch zijn er ook valkuilen die je moet vermijden. Hieronder bespreken we kort enkele voorbeelden.

Het vertrouwen ontbreek tussen de teamleden. Wederzijds vertrouwen, respect en openheid zorgt er nochtans voor dat je elkaar durft te benaderen en elkaar (eerlijke) feedback durft te geven. Open communicatie zorgt voor duidelijke werkafspraken.

Conflicten mogen zeker aanwezig zijn binnen het team, maar ga daarin niet te ver. Een openlijke strijd over nieuwe ideeën is oké, maar wanneer je het op persoonlijk vlak speelt, kraak je mensen af en worden teamleden bang voor conflicten.

Het ontbreken van betrokkenheid is ook een valkuil. Daarom is een gemeenschappelijk doel hebben belangrijk. Als er meer mensen betrokken zijn bij het maken van beslissingen en het maken van actieplannen, ontstaat er ook meer betrokkenheid voor andere dingen.

Collega’s die verantwoordelijkheid vermijden, hebben nood aan een duidelijk zicht op het doel en ook welk eigen aandeel hij daarin opneemt. Een goede en een duidelijke taken- en rollenverdeling binnen het team is een stap dichter bij het behalen van het teamdoel. Je kijkt best naar elk lid zijn o haar talent en wat hij of zij graag doet. Teamleden moeten ook elkaar kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Dat is nooit evident, maar met rolduidelijkheid heb je meer kans op slagen.

Wanneer er te weinig aandacht wordt besteed aan de resultaten, weet het team niet welke doelen reeds bereikt zijn en welke niet. Probeer dit duidelijk voor te stellen of zorg ervoor dat de teamleden weten hoe ze beoordeeld worden.

Wil jij graag eens sparren met iemand over de kwaliteiten van jouw team? Neem dan contact met ons op.

Gepost door: stijn