Waar op letten als u een verzekering onderschrijft bij aankoop van een product?

Home » Blog » Waar op letten als u een verzekering onderschrijft bij aankoop van een product?
21 feb 2017
Particulieren - Verzekeren

Waar op letten als u een verzekering onderschrijft bij aankoop van een product?

Als u op het punt staat om een nieuwe verzekering aan te gaan of om te veranderen van maatschappij, product of tussenpersoon, dan is het interessant om het onderstaande even door te nemen. Weet wat u koopt door uzelf goed te informeren. Ook bij een "impuls aankoop" van verzekeringen moet u zich informeren alvorens hier zo maar op in te tekenen.

  

Wanneer zou men u dergelijke "impuls" / "verplichte" verzekering kunnen verkopen?

 • Reizen en vluchten: U boekt een reis en neemt er automatisch de reis- en annulatieverzekering bij
 • Huren en kopen: U koopt een woning, neemt een krediet en de "verplichte" randproducten. 
 • Verlengde garantie bij aankoop van witgoed, electronica, computers, telefonie
 • Beveiligde levering en bescherming van uw aankoop bij online aankopen of uit een catalogus

Indien je dergelijke verzekering moet hebben, vergelijk dan eerst de markt. Of u doet dit zelf of u laat dit werk voor u doen door een onafhankelijk verzekeringsmakelaar of niet-verbonden subagent die voor tientallen verzekeringsmaatschappijen werken. Kies uw maatschappij en juiste product (met al dan niet de bijdekkingen) in vertrouwen en niet snel aan de kassa van een verkooppunt. 

  

Heeft u uw huiswerk gemaakt?

Prijzen vergelijken bij verzekeringen is veelal niet zinvol. De marketingmachine van de maatschappijen speelt daar graag op in maar in feite komt het op een ding neer: "Bent u goed verzekerd voor het bedrag dat u betaalt aan de verzekeringsmaatschappij?". Staat de betaalde premie in balans met de verkregen dekkingen en service? Ga er absoluut niet van uit dat de verzekeringen die u online koopt automatisch de goedkoopste zijn en u de beste oplossing bieden voor uw verzekeringsbehoefte. 

U kan uw verzekeringsmakelaar altijd onder druk zetten om een paar procenten korting te krijgen. Van groter belang is dat uw makelaar een goede opvolging doet. Sommige maatschappijen bieden nu eenmaal een beter voorstel aan dan andere in bepaalde situtaties en dat weet u niet als consument. Een makelaar is hier dagdagelijks mee bezig en het is zijn wettelijke verplichting om de juiste en passende producten te selecteren en voor te stellen aan zijn klanten. Makelaars aangesloten bij Het Financieel Huis bieden deze service en koppelen dit aan een goede premie (kost van de verzekering). Omdat we samenwerken en samen te markt betreden krijgen we ook goede voorwaarden bij de grote maatschappijen. 

  

Heeft u correct vergeleken?

Kijk niet alleen naar de prijs (premie) van de verzekering, want dan bent u niet correct aan het vergelijken. De grootte van de franchise, de afschrijvingstabel, de gedekte bedragen,..

Opgepast met online aanbieders die vaak de goedkoopste oplossing aanbieden en geen bijkomende dekkingen voorstellen. Bent u liever goedkoop verzekerd en geen uitkering bij schade of iets duurder maar verzekerd met een goed contract en opvolging? Maak de vergelijking op basis van de punten die voor u belangrijk zijn.

 

Dekt de verzekering alles binnen uw wensen?

Bijna de helft van de mensen heeft geen benul van wat een verzekering allemaal dekt. Veel aangiftes gebeuren niet omdat de consument niet op de hoogte is dat veel zaken gedekt kunnen zijn. De brand- of woningverzekering en de familiale verzekering bieden dekkingen die u als consument zeker moet doorgelezen hebben om zo zelf te weten wanneer u mogelijk recht heeft op een tussenkomst in een verzekering die u heeft onderschreven in het verleden. Bij twijfel, contacteer uw makelaar en vraag zijn mening. Hij zal u mogelijk niet direct een antwoord kunnen geven, maar bij twijfel kan hij een aangifte doen en in het slechtste geval is het geen gedekt schadegeval.

  

Bent u eerlijk en oprecht geweest bij het aanvragen van de verzekering?

Bij het aanvragen van een verzekering is het zeer belangrijk dat u volledig en eerlijk bent. Indien u dat niet doet, kan men uw polis opzeggen. Bij schade zal men mogelijk opperen dat er geen tussenkomst is of vermindert men de uitbetaling bij schade.

  

Doet u beroep op een expert?

Indien uw huis of wagen niet binnen de algemene lijnen valt dan doet u best beroep op een expert. Een verzekeringstussenpersoon die het risico voor u kan inschatten en u de beste deal op de markt kan regelen. In welke gevallen doet u best beroep op een specialist inzake verzekeringsproducten?

 • Verzekeringen in het kader van uw bedrijf of zelfstandige activiteit
 • Woningen die niet als standaard omschreven kunnen worden
 • Een appartementsgebouw verzekeren
 • U heeft een wagen die meer kost dan €65.000
 • U heeft een Tesla gekocht
 • Uw verbouwing verzekeren
 • Uw oldtimer, boot,..verzekeren
 • Een pensioen opbouwen
 • Overlijdensverzekering, arbeidsongeschikheid, invaliditeit
  


Waar koopt u uw verzekeringsovereenkomsten?

Er zijn verschillende kanalen om verzekeringen te "kopen", kies wat past voor u.

 • Verzekeringsmakelaar, niet-verbonden subagent en verbonden subagent

 • Bank

 • Online makelaars (met fysieke service points)
 • Winkels, supermarkten en grootwarenhuizen

Gepost door: stijn