Wat is een financiële hefboom?

Home » Blog » Wat is een financiële hefboom?
18 apr 2020
Particulieren - Investeren

Wat is een financiële hefboom?

Hefbomen kennen we wel. Denk bijvoorbeeld aan een "koevoet", als je een hefboom gebruikt dan zal je makkelijker je "taak" geregeld krijgen. Maar wat zijn financiële hefbomen?

 Een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel je koopt een appartement van 100.000 euro (we houden geen rekening met kosten) en je gaat hier geen lening voor aan. Je hebt een huurrendement van 5% dus je ontvangt jaarlijks een huur van 5.000 euro. Als je alles zelf hebt betaald met eigen middelen, dan is je rendement 5% op je ingelegde kapitaal van 100.000 euro.

Stel, hetzelfde voorbeeld als hierboven, maar nu ga je wel een lening aan voor zeg 80% van de investering. Je eigen investering bedraagt dan 20.000 euro. Om deze transactie te financieren neem je bijvoorbeeld een lening met vaste termijn. Dit wil zeggen dat je enkel rente betaalt gedurende de looptijd van de lening. Op het einde van de lening betaal je het volledige bedrag terug. Stel je hebt een tarief van 2% gekregen (om het moment van dit schrijven kan u waarschijnlijk nog een lagere rentevoet onderhandelen), dan betaal je voor die 80.000 euro aan kapitaal dat ter beschikking gesteld wordt een jaarlijks bedrag van 1.600 euro. Het rendement op je eigen investering is dan de huur min de kosten en dit afgezet ten opzichte van je eigen inbreng. Met andere woorden en in getallen uitgedrukt: (5.000 euro – 1.600 euro) / 20.000 euro. Je krijgt op die manier geen huurinkomst van 5% maar een rendement van 17% op je eigen investering!

Je bent uiteraard niet "verplicht" om te kiezen voor een lening op vaste termijn, maar dit is de "beste manier" van financieren als het gaat over investeringsvastgoed. Je leencapaciteit blijft onaangetast omdat je positieve huurinkomstenstromen krijgt, terwijl de inflatie haar werk zal doen om het terug te betalen bedrag "uit te hollen".

Heb je vragen over bepaalde producten? Wil je graag eens spreken met een specialist in onroerend goedinvesteringen? Neem dan contact op met Het Financieel Huis. We brengen je graag in contact met een expert zodat je het rendement van je investering kan maximaliseren binnen het door jou vooropgestelde tijdskader. We geven je graag meer informatie en helpen je bij de uitvoering van je investeringsplan in praktijk.

Gepost door: stijn