Wat is een risico- en opbrengstprofiel?

Home » Blog » Wat is een risico- en opbrengstprofiel?
21 mrt 2020
Zelfstandigen en KMO - Beleggen

Wat is een risico- en opbrengstprofiel?

Het risico- en opbrengstprofiel van een beleggingsfonds of beleggingsverzekering wordt bepaald in functie van de volatiliteit, de samenstelling van het fonds, het type beleggingen waar het in heeft belegt en wordt uitgedrukt in een score van 1 tot 7.

Risico en rendement gaan hand in hand, dus een score van 1 geeft aan dat je weinig risico loopt maar je waarschijnlijk ook geen grote rendementen moet verwachten. Een score van 7 geeft dan weer aan dat er een groot risico op verlies (van inleg) is, maar er staat ook een hogere rendementsverwachting tegenover. 

Het risico- en opbrengstprofiel wordt minstens eenmaal per jaar herberekend want dit kan in de loop van het bestaan van het product veranderen.

Belangrijk om te onthouden is dat een risicoklasse is een "indicator" kan zijn voor een bepaald rendement, maar dat is het in realiteit vaak niet. Bekijk het dus ook niet als een doelstelling en beschouw het scoring-systeem al zeker niet als een verworvenheid, noch als waarborg of zekerheid. Kies je producten met de laagste risicoklassering dan heb je nog geen volledige zekerheid dat je je inleg volledig terug zal krijgen bij uitstap.

Je leest vaak op een reclameboodschap van een financieel product: "Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst." Dit is zo en geloof het! Kies voor fondsbeheerders met een bewezen trackrecord, fondsen die al meerdere jaren bestaan en die "open-end" zijn. 

Wil je meer te weten komen over beleggen in bancaire fondsen of beleggen door gebruik te maken van beleggingsverzekeringen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen. We brengen u graag in contact met een van onze experten.

Wil je graag je beleggingsprofiel in kaart brengen, weten welke type belegger je bent?

Klik dan hier om de test te doen en bepaal je profiel.

Gepost door: stijn