Wat is het meest optimale bedrag om te storten in een pensioenspaarplan?

Home » Blog » Wat is het meest optimale bedrag om te storten in een pensioenspaarplan?
31 dec 2017
Particulieren - Pensioen

Wat is het meest optimale bedrag om te storten in een pensioenspaarplan?

Het nieuwe jaar brengt ook een aantal wijzigingen met zich mee. Dit keer een positieve maatregel voor je portefeuille maar opgepast want stort je teveel, dan daalt je rendement. Een uitgekiemde strategie om mensen meer te laten sparen en hen zelf tot op een bepaald niveau minder fiscaal voordeel te laten genieten dan voorheen?

Door beslissingen binnen de regering zal er vanaf 01/01/2018 een bijkomend voordeel zijn voor mensen die doen aan individueel pensioensparen. Het maakt niet uit of je een plan onderschrijft bij een bank of verzekeringsmaatschappij in deze. Ook voor de bestaande contracten geldt deze aanpassing. In principe zal je maatschappij je hiervan op de hoogte brengen. 
Wat de maatschappij je waarschijnlijk niet automatisch zal vertellen is dat er ook een klein addertje onder het gras zit, een aandachtpunt voor de aandachtige pensioenspaarder. Wat houdt de aanpassing nu concreet in?
In 2017 mocht je tot 940 euro sparen en daar kreeg je dan een belastingvoordeel op van 30 procent, nominaal een 282 euro. In 2018 zal dit bedrag van 940 euro stijgen naar 1200 euro, maar er is nog een bijkomende aanpassing. Mensen die meer storten dan 940 euro per jaar krijgen geen 30% voordeel meer, maar nog maar 25%. Je ziet dat dit zijn gevolgen zal hebben. Het meest optimale bedrag, als je toch boven de 940 euro zou storten, om geen "verlies" te kennen tov de situatie waarin je 940 zou gestort hebben om te sparen, komt uit op 1128 euro per jaar. Spaar je het maximum, dan trek je een 300 euro aan belastingen terug, zijnde 30% van 1200 euro. Een verschil van 18 euro.
Spaar je zoals in 2017, 940 euro per jaar, dan zal er niets veranderen. Stort je een euro meer dan dit bedrag, dan zal je een "verlies" kennen in teruggave tot een gespaard bedrag van 1128 euro. Maximaal trek je 300 euro per jaar terug, dit bij een bedrag van 1200 euro per jaar.
Laat je adviseren door een onafhankelijk makelaar als je hierover meer informatie wenst. Neem contact op met een van de adviseurs aangesloten bij Het Financieel Huis of zoek hier een makelaar bij jou in de buurt in de lijst of op kaart. 
Gepost door: stijn