Wat kan een onafhankelijk bank- en beleggingsmakelaar voor je doen?

Home » Blog » Wat kan een onafhankelijk bank- en beleggingsmakelaar voor je doen?
10 feb 2017
Particulieren - Advies

Wat kan een onafhankelijk bank- en beleggingsmakelaar voor je doen?

Om dat te weten moet u eerst weten wat een onafhankelijk bankmakelaar is want dit statuut en het beroep bestaan immers nog niet zo lang.

Iedereen kent het beroep van verzekeringsmakelaar maar het beroep van bankmakelaar, is nog niet zo gekend bij het brede publiek. Waarschijnlijk komt dit omdat het beroep nog maar sinds 10 jaar het levenslicht heeft gezien. Door een verandering in de wet, zijnde de afschaffing van de regel dat een adviseur maar met een enkele bank mocht samenwerken, werd het mogelijk om dit exclusieve en onafhankelijk beroep in het leven te roepen. Vooralsnog zijn er slechts zeer weinig makelaars die dit statuut hebben aangevraagd en verkregen.

Het Financieel Huis heeft binnen zijn netwerk enkele gerenommeerde onafhankelijke bankmakelaars (wealth managers). Deze kan u eenvoudig terugvinden op de website en kan u herkennen aan hun FSMA nummer met een B achteraan (niet cB).

Waarom het zo lang heeft geduurd om een wetgevend kader te creëren is het feit van aansprakelijkheid, als een adviseur voor 1 maatschappij werkt is dit makkelijk te controleren en op te volgen door de bank waarmee hij/zij samenwerkt. Klanten van een onafhankelijk bankmakelaar zijn wel degelijk even goed beschermd als bij een agent.

Onafhankelijk bank- en beleggingsmakelaar worden doe je immers niet van dag één op dag twee. Ze moeten een licentie krijgen van het FSMA en worden hier ook door gecontroleerd. Iedere makelaar of medewerker moet zijn kennis kunnen bewijzen en moet deugelijk zijn. Een verplichte bankwaarborg en verzekering zorgen ervoor dat u in de beste handen bent bij een onafhankelijk bankmakelaar.

Wil u uw financieel adviseur controleren? Dat kan via volgende link.

  

Er is een groot verschil tussen een bankagent en bankmakelaar.

Om wederom de vergelijking te maken met de verzekeringssector, daar heb je ook een verzekeringsagent, maar ook een niet-verbonden subagent en een verzekeringsmakelaar die u kunnen bijstaan bij uw verzekeringsbehoeftes. Het verschil zit hem in de onafhankelijkheid. Een verbonden agent, of dat nu in een verzekerings-, beleggings- of bancair kader is, werkt maar voor 1 maatschappij. Hij of zij is hieraan verbonden.

Een onafhankelijk bankmakelaar is dus in tegenstelling tot een bankagent, volledig en 100% onafhankelijk, werkt overheen alle maatschappijen en werkt in functie van zijn klant en niet de banken.

U vraagt zich af welke diensten en producten u kan afnemen bij een agent of makelaar? Bij beiden kan de consument terecht voor (onafhankelijk) advies inzake bancaire zaken en beleggingsproducten, de bankmakelaar heeft dus een veel uitgebreider en breder aanbod om de behoeftes van de consument in te vullen.

Een onafhankelijk bankmakelaar is verplicht om zonder kassa te werken. Hij heeft dus geen cash in huis en mag onder geen enkel beding geld ontvangen of doorgeven aan zijn klanten. De wetgever heeft dus een voornamelijk adviserende rol weggelegd voor dit beroep. Daarom ook dat er waarschijnlijk nog niet zo veel makelaars actief zijn. Bovendien worden ze vaak betaald door hun klanten en daar was België nog niet helemaal klaar voor. Bemiddelde mensen hebben al langer begrepen dat betaald advies veelal beter advies is dan gratis, commercieel advies. Daarom bedienen bankmakelaars meestal iets rijkere klanten, die weten dat de investering die ze doen in het advies, vele malen zal renderen. Een tweede kijk op je financiën, onafhankelijk van een (private) bankier is voor velen aangewezen, niet alleen voor bemiddelde klanten.

De meeste bankmakelaars zijn al lang verzekeringsmakelaar en bieden de diensten gecombineerd aan. Deze moet dan ook over de nodige vergunningen en licenties beschikken om de beide makelaarsberoepen te mogen combineren. Het is zeer duidelijk voor het FSMA, de klant moet weten met wie ze op dat moment aan tafel zitten: de verzekeringsmakelaar of de bankmakelaar.

In het kader van sparen en beleggen heeft zo'n kantoor en diens adviseurs (Financial Advisor / Wealth Manager) dus alle troeven in handen om onafhankelijk te kunnen adviseren, ongeacht de producten die ze kunnen en mogen aanbieden. U kan dus in vertrouwen handelen samen met en bij een bankmakelaar die tevens ook verzekeringsmakelaar of niet-verbonden sub-agent. Kies producten bij tientallen maatschappijen in alle onafhankelijkheid.

Gepost door: stijn