Wat wil quotiteit zeggen?

Home » Blog » Wat wil quotiteit zeggen?
07 nov 2022
Zelfstandigen en KMO - Lenen

Wat wil quotiteit zeggen?

De quotiteit, of in het Engels Loan to Value (LTV), is een belangrijke factor bij het aanvragen van een hypothecair krediet. 

Het geeft aan hoeveel geld je leent in verhouding tot de prijs of de getaxeerde waarde van het onroerend goed dat je koopt. Elke lening heeft een specifiek LTV-limiet. Bijvoorbeeld: met een LTV-lening van 95% op een woning van €50.0000, kan je tot €47.5000 (95% van €50.0000) lenen en moet je €25.000 als aanbetaling betalen.

De LTV-verhouding weerspiegelt de hoeveelheid eigen vermogen die leners hebben in hun woningen. Hoe hoger de LTV, hoe minder eigen middelen de huizenkopers zelf moeten betalen. Om de kredietverstrekkers te beschermen tegen mogelijk verlies in geval van wanbetaling, vereisen hogere LTV-leningen (80% of meer) meestal een hypotheekverzekeringspolis.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de LTV-verhouding van invloed kan zijn op je aankoopmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen met een hoge LTV, kan het zijn dat je verplicht bent om een hypotheekverzekering af te sluiten. Dit kan de totale kosten van je lening verhogen. Bovendien kan een hogere LTV je ook beperken in de keuze van kredietverstrekkers, omdat niet alle banken en kredietmaatschappijen bereid zijn om hogere LTV of quotiteit te aanvaarden.

Gepost door: admin