Welke afbetalingswijzes zijn er mogelijk?

Home » Blog » Welke afbetalingswijzes zijn er mogelijk?
05 jun 2019
Zelfstandigen en KMO - Lenen

Welke afbetalingswijzes zijn er mogelijk?

Verschillende afbetalingswijzes zijn mogelijk bij de aflossing van kredieten.

Onderstaande informatie kan je bespreken met je kredietmaatschappij, -adviseur of -makelaar.

Je kan de aflossing doen door constante periodiciteiten. Dan is de afbetaling bij iedere periode hetzelfde. De meest voorkomende is de mensualiteit of de maandelijkse betaling. Bij aanvang betaal je dan wel meer interest dan op het einde van de looptijd.

Aflossing door vaste kapitaalbedragen, ook de vaste kapitaaldelging genoemd, is ook mogelijk. Je betaalt dan de ganse periode hetzelfde bedrag aan kapitaal. Je betaalt iedere maand minder omdat het interestbestanddeel in de maandelijkse afstorting afneemt naarmate de looptijd vordert. De aflossing verloopt dus degressief. Op deze manier is de maandelijkse aflossing hoger, maar je betaalt minder interest aan de bank in vergelijking met de normale mensualiteit. Bovendien zijn er ook meerdere formules mogelijk om bv. nu meer af te betalen dan binnen 5 jaar, wanneer de kinderen beginnen te studeren aan een hogeschool of universiteit.

Je kan ook opteren voor een einde termijn krediet. Denk hierbij aan een bulletkrediet, een overbruggingskrediet, een aflossingsvrij krediet, … Je betaalt enkel interest tijdens een vaste termijn. Het integrale kredietbedrag moet pas terugbetaald worden op het einde van de looptijd. Let op: dit vraagt enigszins een zekere vorm van financiële draagkracht. Sommige kredietmaatschappijen bieden formules aan waarbij bv. 70% in mensualiteit en 30% in vaste termijn wordt genomen, wat maakt dat je maandelijks minder moet aflossen.

Wil jij graag eens met een specialist sparren over de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met ons en wij bekijken jouw bericht zo snel mogelijk.

Gepost door: vincent