Welke kosten zijn er verbonden aan een hypothecair krediet?

Home » Blog » Welke kosten zijn er verbonden aan een hypothecair krediet?
02 jun 2022
Particulieren - Lenen

Welke kosten zijn er verbonden aan een hypothecair krediet?

Als je onroerend goed koopt, doe je dit meestal door gebruik te maken van "eigen middelen" en door een deel van het geld te lenen, bekend als een hypotheeklening, of in gewone termen, een huislening. 

Een kredietaanvraag is gratis, maar zodra je akkoord gaat en het kredietvoorstel wordt opgesteld/afgedrukt, zijn er dossierkosten verschuldigd. Deze zijn wettelijk begrensd op een maximum van 500 euro.

Er is een mogelijkheid om minder te betalen als de bank je de gunst verleent om een deel van de lening in een andere kredietvoorschot te steken en dit te registreren als een mandaat of belofte (zelden in de praktijk). Een hypothecair mandaat wordt niet opgeschreven en daarom zijn er ook minder kosten aan verbonden. Je betaalt dus geen registratiekosten, geen inschrijvingskosten en je hebt ook geen kosten voor dit deel van de lening met betrekking tot de overdracht naar het hypotheekregister (loon hypotheekbewaarder).

Raadpleeg de website van de Belgische notarissen als je een berekening wilt maken. Let op dat je altijd je notaris kunt raadplegen om een gedetailleerde berekening te laten maken. De meeste banken en kredietmakelaars hebben software waarmee ze met een nauwkeurigheid van 100 euro een correcte berekening kunnen maken. Neem dus zeker contact op met een van hen om je goed te informeren voordat je handelt.

Belgische notarissen: www.notaris.be

Gepost door: admin