Wat is een EPC-score en hoe wordt die berekend? (layout nog in orde zetten)

Home » Blog » Wat is een EPC-score en hoe wordt die berekend? (layout nog in orde zetten)
18 sep 2024
Particulieren - Advies

Wat is een EPC-score en hoe wordt die berekend? (layout nog in orde zetten)

Een EPC-score (Energieprestatiecertificaat) is een maatstaf voor de energiezuinigheid van een woning. De score wordt berekend op basis van verschillende factoren zoals isolatie, verwarmingssystemen, ramen en ventilatie. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning.

Het hebben van een EPC-certificaat is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen in België. Hoewel er geen verplichte minimumscore is, is een lagere EPC-score gunstig voor de verkoopbaarheid van de woning, omdat het energiekosten bespaart en milieuvriendelijker is.

Hoe wordt de EPC-score berekend?

De expert berekent vervolgens hoeveel energie het pand verbruikt per vierkante meter per jaar. Dit resulteert in een score die varieert van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energie-inefficiënt). De EPC-score wordt bepaald door een energie-expert die verschillende elementen van de woning inspecteert:

  • Isolatie: De mate waarin muren, daken en vloeren geïsoleerd zijn.
  • Verwarmingssystemen: Oudere, inefficiënte verwarmingsinstallaties verhogen de EPC-score, terwijl moderne systemen zoals warmtepompen de score verlagen.
  • Type ramen: Hoogrendementsglas helpt om de EPC-score te verlagen.
  • Ventilatie: Goede ventilatiesystemen verbeteren de energie-efficiëntie van een woning.

Waarom is de EPC-score belangrijk?

De EPC-score speelt een cruciale rol bij de verkoop en verhuur van woningen. Een energiezuinige woning (met een lage EPC-score) is aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders, omdat ze minder energiekosten met zich meebrengt. Woningen met een slechte score (zoals D, E of F) kunnen minder aantrekkelijk zijn, aangezien ze hogere energiekosten genereren en vaak renovaties vereisen om de score te verbeteren.

Daarnaast spelen EPC-scores een steeds grotere rol in het beleid van overheden die streven naar duurzamere en energie-efficiëntere gebouwen. In sommige gevallen kunnen huiseigenaren subsidies krijgen voor renovaties die de energieprestatie verbeteren.

Hoe kun je je EPC-score verbeteren?

Om de EPC-score van een woning te verlagen en energiezuiniger te maken, zijn er verschillende maatregelen die je kunt overwegen:

  • Isolatie verbeteren: Dak-, muur- en vloerisolatie kan warmteverlies drastisch verminderen, wat leidt tot een lagere EPC-score.
  • Vervangen van ramen: Oud enkelglas of oud dubbel glas kan vervangen worden door hoogrendementsbeglazing.
  • Installeren van een energiezuinig verwarmingssysteem: Overweeg een modern verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp of condensatieketel.
  • Plaatsen van zonnepanelen: Hoewel dit de EPC-score niet direct beïnvloedt, kunnen ze bijdragen aan een duurzamer energieverbruik.

De EPC-score is een belangrijk instrument dat kopers en huurders helpt om de energie-efficiëntie van een woning te beoordelen. Het is verplicht om een EPC-certificaat te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning, en het verbeteren van de score kan niet alleen helpen om de waarde van je woning te verhogen, maar ook om bij te dragen aan lagere energiekosten en een duurzamer milieu. Neem contact op met ons mocht je nog vragen hebben.

Gepost door: stijn